Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Červencové deště způsobily milionové škody. Stát s jejich odstraňováním nejspíše nepomůže

Stát nejspíš nepomůže Liberci s odstraňováním škod po přívalových deštích z letošního léta. Novinářům to řekl primátor Jaroslav Zámečník. Městu v červenci deště poničily majetek za téměř 240 milionů korun, největší škody napáchaly na silnicích.

Zámečník pak na konci července po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl ČTK, že od premiéra získal příslib pomoci v podobě vypsání dotací na obnovu veřejného majetku. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ale nakonec podle primátora slibovaný dotační program nevypíše.

„Teď jsme se dozvěděli i písemně - mám to v e-mailech, že peníze nejsou, že program nebude vyhlášen. Takže jsem z toho trošku rozladěn, když to řeknu diplomaticky," řekl novinářům primátor. Podle něj příslib pomoci dostali v červenci při jednání s premiérem, na němž byl i náměstek z MMR. „Bylo tam jasně řečeno, že peníze budou," dodal primátor.

Dotační titul je na nule

Náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO) uvedla, že podle informací od MMR nejsou peníze pro slibovaný dotační program pro Liberec kvůli škodám, které v červnu způsobilo tornádo a bouře na jihu Moravy a na Lounsku. „Napsali, že dotační titul číslo jedna, který se týká tornáda, dokonale vyčerpal veškeré finanční prostředky, které měli na MMR k dispozici. Museli tam přealokovávat, co šlo. A ten dotační titul číslo dva, pod který bychom spadali, je prostě na nule," řekla Loučková Kotasová. Podle ní ale z dopisu také plyne, že se MMR snaží nějaké další peníze pro tento program získat. „Já tam pořád vidím jiskřičku naděje, ale jsem z toho také smutná, to musím samozřejmě říci," dodala.

V sobotu 17. července napršelo v průběhu několika hodin v Liberci místy téměř 100 milimetrů srážek, tedy 100 litrů na metr čtvereční. Ve stotisícovém městě přívalové srážky největší škody působily v oblasti Harcova, Lidových sadů, Ruprechtic, Ostašova a Karlinek. Zmírnit dopady dešťů na město pomohla přehrada Harcov, když z ní odtékalo méně vody, než do ní přitékalo. Hladina se kvůli tomu zvedla o více než metr a půl a voda zcela zaplavila i promenádní cestu kolem přehrady.

Radnice škody na silnicích vyčíslila na více než 150 milionů a do nejnutnějších oprav vydala 8,5 milionu korun. Na dalších více než 32 milionů spočítalo město škody na lesních cestách a za 30 milionů v areálu zoo, kde byla nejvíce poškozena hráz Labutího jezírka.

V Libereckém kraji byl Liberec v sobotu 17. července přívalovými dešti a záplavami zasažen nejvíce, v noci na neděli to pak bylo hlavně Českolipsko. Bez Liberce ostatní obce v kraji škody vyčíslily na více než 90 milionů korun. Zasaženy byly okrajové části České Lípy, Kunratice u Cvikova, Lindava, Svitava, Cvikov nebo Velenice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, záplavy, vláda, Liberec, primátor, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, dotace, peníze, Jaroslav Zámečník, ANO 2011, Andrej Babiš, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červencové deště způsobily milionové škody. Stát s jejich odstraňováním nejspíše nepomůže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.