Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Besedické skály zvládnete i s dětmi

Krásnou přírodu spojenou s poučením najdete, pokud se vydáte na výlet do Besedických skal. Výletníci se mohou těšit na výhledy a originální skalní útvary, kterými provází naučná stezka.

„Po cestě potkají výletníci deset zastávek s informačními tabulemi, které je seznámí s geologickou stavbou Českého ráje. Pětikilometrový výlet zvládnou i malé děti,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hlavní skupinou skal je Chléviště se Slují exulanta Václava Sadovského ze Sloupna a nádhernými vyhlídkami. V seskupení skal U Kalicha uprostřed pěti skalních roklí se skrývá oltář s vytesaným kalichem a letopočtem 1634. Na stěnách je úryvek z Kšaftu J. A. Komenského, verše o Kralické bibli a verše františkánského mnicha J. Vitáska.

Mezi zastávky na stezce patří také pískovcový vrchol Sokol, kde se nachází plošina s krásným výhledem do údolí Jizery v okolí Malé Skály a na Suché Skály. Další pěknou vyhlídkou jsou Kde domov můj, Kinského či Hořákova.

Trasa z obce Besedice je nenáročná a lehce ji zvládnou celé rodiny napříč generacemi. Děti si užijí cestu nádhernými úzkými chodbičkami mezi skalami. Do Besedic lze dojet autem po silnici z Turnova do Železného Brodu přes Koberovy, v nichž se z ní odbočí směrem na Malou Skálu a potom ještě jednou přímo k parkovišti v Besedicích.

Červená a zelená značka dovede od bufetu u parkoviště k bývalé chatě U Kalicha, kde začíná popisovaný Besedický okruh skalami vyznačený žlutou turistickou značkou. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Besedické skály, Liberecký kraj, výlet, tip na výlet, skála, Květa Vinklátová, Jan Amos Komenský, Besedice, naučná stezka, Malá Skála, Český ráj, vyhlídka, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Besedické skály zvládnete i s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.