Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město prodá parkoviště u rochlického sídliště. Nikdo na něm neparkuje, říká náměstek

Nemáme kde parkovat, stěžují si lidé z rochlického sídliště. Jenže parkoviště jen deset minut chůze nedaleko zeje prázdnotou. Město tak plochu pro 40 aut půl kilometru od sídliště hodlá prodat. Podle ekonomického náměstka primátora Zbyňka Karbana na něm v nadsázce neparkuje ani kolo. Opoziční zastupitelé ale prodej kritizují, podle nich je zbavovat se parkovací plochy u sídliště krátkozraké.

„Parkoviště tam využívané není. Byl jsem se tam podívat a neviděl jsem tam parkovat jediné parkovací místo. Tohle parkoviště se zkrátka nepovedlo,“ říká o parkovišti v Krejčího ulici Karban.

Podle opozice by ale město prodávat nemělo. Jindřich Felcman (Změna pro Liberec) připomíná, že město chystá změny v parkování na sídlištích a i vzdálenější plocha by se nakonec mohla hodit. Lidé by podle jednoho z návrhů města měli například za první auto platit symbolický poplatek, za druhé a třetí by ale platby dramaticky vzrostly. Tím by se uvolnilo místo na sídlištích a auta by musela parkovat v jiných lokalitách. Třeba jako na té v Krejčího ulici. 

„Parkoviště u ulice Krejčího mohlo být ideálním místem pro odstavování právě těchto druhých a dalších aut. Prodejem parkoviště si tak město dále podřezává větev k tomu, aby systémové řešení pro parkování na sídlištích jednou zavedlo,“ uvedl Felcman.

Je všední den dopoledne, na parkovišti není jediné auto.

Obyvatele sídlišť tak radnice podle Felcmana dále utvrzuje v klamu, že mají nárok na zaparkování nekonečného počtu vozidel přímo u vchodu. Že po nich přece nikdo nemůže chtít, aby si ke svému autu museli dojít 10minutovou procházkou pěšky. „Přitom ovšem moc dobře vědí, že to není pravda a že město nikdy nebude schopné takové množství parkovacích míst na sídlištích zajistit,“ dodal Felcman.

Podle Karbana chce město získanými prostředky z prodeje parkoviště v Krejčího ulici získat jiný pozemek blíže sídlišti, kde by pak parkování vybudovalo. „Tam bychom mohli vybudovat parkovací místa, která budou využívána víc než tato plocha,“ vysvětlil náměstek.

Takovou myšlenku Felcman považuje za v jádru dobrou. „Dost předbíháme. Až bude mít město ten pozemek nakoupený a připravený, pak můžeme toto parkoviště prodat,“ myslí si.

Záměr prodeje zastupitelé přesto hladce schválili. Proti byla jen opoziční Změna pro Liberec a Liberec otevřený občanům, z vládnoucí koalice se zdrželi zastupitelé Jan Berki a Jarmila Levko.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky parkoviště, Liberec, rochlice, parkování, sídliště, karban, felcman, Jan Berki, Jarmila Levko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město prodá parkoviště u rochlického sídliště. Nikdo na něm neparkuje, říká náměstek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.