Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Drony, hluk a chladné počasí. Sokoli v Českém ráji vyvedli méně mláďat

V letošním roce se podařilo jen čtyřem párům chráněného sokola stěhovavého úspěšně odchovat mláďata na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj. Na vině je podle ochránců přírody studené počasí ale také časté rušení, na které jsou dravci zvlášť během hnízdění citliví.

Drony překazily hnízdění na Troskách

Zatímco v předchozích letech evidovala Správa CHKO Český ráj úspěšné vyvedení mláďat u šesti až sedmi párů sokolů, letos šlo jen o čtyři z celkem sedmi monitorovaných párů. „Samice sokolů jsou na počátku hnízdění, především při snášení a inkubaci vajec, velmi citlivé. Při pocitu ohrožení hnízdo nezřídka opustí. Sokolímu páru na Troskách se stala s největší pravděpodobností osudnou přítomnost dronů,“ vysvětlil vedoucí Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště.

Sokol stěhovavý pravidelně hnízdní v Českém ráji již dvě dekády.

Samotné sezení na vejcích trvá přibližně třicet dní a partneři se v hnízdě střídají. Častěji však na hnízdě sedí samička a samec obstarává potravu. Mláďata vylétají z hnízda cca po pěti týdnech, ale rodiče je nadále krmí další dva měsíce,“ sdělil na dotaz Drbny Klápště. Rušení nejen v podobě dronů může mít fatální následky. Letos se navíc k tomuto aspektu přidalo ještě chladné počasí. Tím se zvýšilo riziko tzv. zastydnutí vajec.

Kromě počasí a narušení klidu může za neúspěšným hnízděním být také úmrtí jednoho z páru, nedostupnost potravy případně predace hnízda.

Jedním z velkých a stupňujících se problémů jsou nejen v CHKO Český ráj drony. Létání dronů je zakázáno na území národních parků, v CHKO zakázáno není, řekl redakci Klápště. Podle Ústavu civilního letectví (ÚCL) to ale tak jednoznačné není. Provoz bezpilotních letadel na území CHKO a v dalších zvláště chráněných územích, případně v jejich ochranných pásmech, je možný na základě Oprávnění k provozu vydaného Úřadem pro civilní letectví,“ uvedl mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký a pokračoval: Oprávnění k provozu ÚCL vydává na základě předchozího souhlasu, respektive kladného vyjádření nebo stanoviska, příslušného orgánu ochrany přírody.“ V tomto případě je tedy pro vzlétnutí nutný souhlas regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Sokol stěhovavý se může pochlubit titulem nejrychlejší pták na světě. Při střemhlavém letu za potravou může dosáhnout rychlosti až 300 kilometrů v hodině.

Podle Hezkého je jistou výjimkou provoz bezpilotního letadla ve čtvrté zóně CHKO. Zde je provoz v zásadě možný i bez nutného oprávnění. Ovšem za podmínky, že činností nebudou rušeny chráněné druhy živočichů,upozornil Hezký.

Nezodpovědným pilotům hrozí pokuta i zákaz činnosti

Pokud dojde na konfliktní provoz dronů, ať už jde o létání bez příslušných povolení nebo porušení daných podmínek nebo leteckých předpisů, může ÚCL řešit přestupek například finančním postihem, omezením nebo zrušením příslušných povolení, případně zákazem činnosti. „Porušení předpisů v oblasti ochrany životního prostředí mohou řešit příslušné orgány ochrany přírody, doplnil mluvčí ÚCL.

Podle vedoucího Správy CHKO Český ráj není cílem bojovat s drony. „Nejde o to s drony bojovat, ale spíše usměrnit jejich provozování tam, kde by mohly významně rušit. Pokud se prokáže negativní vliv dronů na konkrétní lokalitě je možné dle zákona o ochraně přírody a krajiny omezit jejich provoz,“ dodal Klápště.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa CHKO Český ráj

Štítky Liberecký, dron, sokol, ptáci, dravci, Český ráj, ochrana, příroda, chráněná krajinná oblast, ochrana přírody, Jiří Klápště, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drony, hluk a chladné počasí. Sokoli v Českém ráji vyvedli méně mláďat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.