Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lyžaři si letos v regionálních skiareálech připlatí. Skipasy zdraží

Zimní střediska v Libereckém kraji po loňské sezoně, kdy nemohla být kvůli vládním protikoronavirovým opatřením v provozu, spíš šetřila a do velkých investic nepouštěla. Nejvýraznější novinkou je osvětlená sjezdovka na Ještědu v Liberci.

Zároveň už nyní provozovatelé středisek avizují, že budou kvůli rostoucím nákladům zdražovat skipasy, vyplývá z ankety ČTK. Někteří provozovatelé mají obavy z toho, zda se jim podaří zajistit dostatek sezonních pracovníků i z toho, jaké budou podmínky pro lyžařské školy.

„Zájem o lyžařské kurzy je, ale neví se, jaké budou podmínky. Pokud by třeba museli v kurzech dělat PCR testy, tak si myslím, že je nikdo dělat nebude. To jsou peníze navíc a testy na místě navíc neumíme zajistit," řekl Pavel Bažant ze společnosti Ski Bižu, která provozuje v Jizerských horách skiareály na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově.

Na Tanvladském Špičáku dokončují modrou sjezdovku

V nové sezoně Ski bižu představí novinky připravované na minulou zimu. Nejvýraznější jsou na Tanvaldském Špičáku. „Je to dokončení modré sjezdovky a nový přibližovací vlek, což zvýší přepravní kapacitu," uvedl Bažant. Letos podle něj větší investice nedělali. „Vzhledem k tomu, co se odehrálo loňskou sezonu, a nevíme, co se odehraje v letošní," řekl s tím, že předchozí měsíce byly o přežití. „Což se povedlo, ale není vyhráno," dodal. Zatím ani neví, jak budou úspěšní při získávání sezonních pracovníků, potřebují jich až sto. „Bude je ale těžší sehnat než v minulých letech," míní. Dražší budou v areálech Ski bižu skipasy, Bažant nárůst cen odhaduje mezi deseti až 20 procenty. „Ceny zveřejníme až kolem 10. listopadu. Zatím neznámé jsou vstupy, jako je energie, mzdy, a ještě počkáme, co udělá nová vláda, kdo s námi bude komunikovat. Ale určitě budeme navyšovat minimálně o deset procent," dodal Bažant.

Přesné ceníky zatím skiareály nemají

Skipasy zdraží i největší areál v Libereckém kraji, který je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. „Dá se předpokládat, že k malému zdražení dojde. Pereme se s tím jako ostatní areály, jak jdou ceny energií nahoru. Ceník ale ještě nemáme," řekl ředitel skiareálu Vít Pražák. Na stejné úrovni jako loni ale podle něj nechali ceny celoročních skipasů. Letošní investice do rokytnického areálu je do pěti milionů korun. „Bylo to zhruba to, co jsme si mohli dovolit, abychom přežili do další sezony," řekl Pražák. Nejviditelnější novinkou pro lyžaře bude nový navigační systém na kopci pro lepší orientaci a skříňky pro uchovávání věcí s elektronickým zámkem a odemykáním přes skipas. Snížit náklady by areálu měla výměna 150 metrů potrubí zasněžovacího systému, z něhož unikala voda. Nová je také trafostanice. Problémy se získáním sezonních pracovníků Pražák neočekává. „Nám se podařilo udržet základní kádr, sezonní nyní nasmlouváváme. Zatím to máme z 90 procent pokryté," dodal Pražák.

Skiareál v sousedním Harrachově investoval jen do nezbytných věcí spojených se zasněžováním. I v Harrachově vzrostou ceny skipasů. „O kolik, ještě rozhodnuto nebylo, ale budeme muset do ceníku promítnout inflaci, mzdy, energie," uvedl Vlastislav Fejkl ze Sportovního areálu Harrachov.

Zdražení chystá i skiareál Ještěd v Liberci, ceník zveřejní v listopadu. "Půjdeme nahoru plošně v tom pokladním offline ceníku. Zavádíme ale i online ceník, a kdo se zaregistruje do věrnostního programu, tak ho to může stát paradoxně méně než kolik platil v předloňské sezoně," uvedl ředitel skiareálu Jakub Hanuš. Ještěd začal jako první v kraji vyrábět technický sníh, a to díky technologii nezávislé na venkovní teplotě. Je to asi o pět až šest týdnů dříve než obvykle. Novinkou letošní sezony bude na Ještědu večerní lyžování na loni vybudované sjezdovce Nová Skalka. Dosud byl na Ještědu osvětlený pro lyžování jen 380 metrů dlouhý svah F10, nová sjezdovka je dlouhá 1,5 kilometru. Podle Hanuše jsou nyní na začátku, co se týče náboru sezonních pracovníků, potřeba jich bude 80 až 120. "Počítáme ale, že bude náročnější získat je než v minulých sezonách," řekl. Těžké bude podle něj nalákat zpět zejména pracovníky do gastronomických provozů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky turistika, rekreace, hory, Liberecký, Ještěd, investice, sjezdovka, skipas, Liberec, Liberecký kraj, Tanvaldský Špičák, Harrachov, Sportovní areál Harrachov a.s., Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři si letos v regionálních skiareálech připlatí. Skipasy zdraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.