Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Posledním ve 23:10? V Liberci by od ledna opět mohly jezdit noční spoje

Od loňského března v Liberci nejezdí noční spoje městské hromadné dopravy. Důvod? Covidová pandemie – veřejnou dopravu tehdy lidé prakticky přestali používat. Jenže noční spoje se od té doby nevrátily. Na zastupitelstvu za ně poté bojovala opozice, vedení města teď přichází s návrhem, že by noční autobusy mohly od ledna příštího roku opět jezdit.

Možné obnovení nočních spojů oznámili vládnoucí Starostové pro Liberecký kraj na sociálních sítích s tím, že by k němu mohlo dojít od 1. ledna příštího roku. „Dopravní podnik připravuje na návrh Starostů variantu, která bude ekonomicky přijatelná a vycházející ze situace před covidem,“ uvedli.

Jenže právě tato formulace nadzvedla opozici. „Dobře rok na zastupitelstvu hlavně Jindřich Felcman tepe vedení města, aby obnovilo noční spoje. Protože poslední spoj 23:10 je to trochu proti podpoře kultury a nočního života, které by přitom k městu mělo patřit. Spočítal, kolik by to stálo. Na minulém zastupitelstvu k tomu vystupuji taky a prosím alespoň o posun nočního busu na půlnoc. Prý to nejde. A najednou - "dopravní podnik na návrh Starostů připravuje obnovu nočního provozu",“ vadí například Jaromíru Baxovi (LOL).

Jisté tak alespoň je, že vůle pro obnovení nočních spojů tu je. Na zastupitelstvu mluvil náměstek primátora Jiří Šolc o nákladech kolem dvou milionů, podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by obnovení spojů v původní rozsahu jako před pandemií vyšlo asi na tři miliony ročně. „Dopravní podnik nyní vypracovává na můj požadavek nový návrh nočních linek, protože ten původní zavedený ještě před pandemií byl komplikovaný a zjevně pro Liberec zbytečně nákladný,“ uvedl.

Poslední autobusy nyní v Liberci vyjíždí ve 23:10, poté už musí lidé pěšky nebo jet taxíkem. Podle primátora chtějí noční spoje navázat na meziměstské linky. Třeba poslední autobusy z Prahy přijíždějí do Liberce 15 až dvacet minut po půlnoci. „Takže by bylo dobré, aby existovala návaznost," dodal Zámečník.

Nočními spoji ale budou nejspíš jen autobusy, tramvaje jsou příliš nákladné. „Tramvaje jsou sice velkoobjemové vozy, ale zase příliš drahé. Kilometr vychází asi na 120 korun, u autobusů asi na 70 korun," dodal primátor.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky Liberec, jízdní řády, noční spoje, pandemie, dopravní společnost, Starostové pro Liberecký kraj, primátor, Jaroslav Zámečník, Jiří Šolc, Jaromír Baxa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posledním ve 23:10? V Liberci by od ledna opět mohly jezdit noční spoje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.