Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Co dýchají v Mimoni? Zamíří sem kontrola ze zdravotního ústavu

Na celkem pěti místech v Mimoni budou v příštím týdnu pracovníci Státního zdravotního ústavu Praha zjišťovat, co obyvatelé dýchají. Kvalitu ovzduší budou sledovat mobilní měřící stanice.

Měřit se bude od 19. do 21. října, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Podobné měření se v Libereckém kraji uskutečnilo před třemi lety v Liberci a ještě o dva roky dřív také v České Lípě. „Zároveň s měřením ovzduší provedeme za účelem zjištění zátěže z dopravy měření hluku. Měření proběhne na komunikacích v ulicích Okrouhlická a Panská," uvedla ředitelka libereckého odboru hygieny obecné a komunální Jana Loosová. „Standardní součástí tohoto měření je i sčítání dopravy, které bude zpřesňujícím podkladem k vyhodnocení imisní situace tam, kde doprava přestavuje dominantní zdroj znečištění ovzduší," doplnila.
Zpracované a vyhodnocené výsledky měření by podle Balašové měly být k dispozici v prvním čtvrtletí příštího roku.

Cílem plošného měření znečištění venkovního ovzduší je podle Balašové zpřesnění existujících odhadů úrovně zátěže obyvatelstva a aktualizování znalosti o vlivu existujících zdrojů znečištění ovzduší. „Akci organizuje Státní zdravotní ústav v Praze ve spolupráci s krajským úřadem, Městským úřadem Mimoň a krajskou hygienickou stanicí. Základem studie je 24hodinové měření na pěti místech, která byla zvolena tak, že výsledky bude možné použít i pro ostatní podobná místa v Mimoni," dodala mluvčí hygienické stanice.

Měření proběhne u kina nebo školky

Měřit se tak bude u křižovatky ulic Březinova a Jiráskova, kde je ovzduší ovlivněno dopravou a také lokálními topeništi. Měřit se bude také u kina na náměstí Československé armády 173, což je dopravou významně zatížená obytná lokalita ve středu města. Jedním ze stanovišť bude také Mateřská a základní škola Letná, kde je ovzduší ovlivněno centrálními zdroji tepla. Měřit se bude také v centru na Tyršově náměstí a v městské obytné zóně Pod Ralskem.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ovzduší, hygiena, Liberecký, Mimoň, vzduch, doprava, Praha, Krajská hygienická stanice, znečištění, Liberec, Liberecký kraj, Česká Lípa, Panský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co dýchají v Mimoni? Zamíří sem kontrola ze zdravotního ústavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.