Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jednejte dál, vyzve kraj českou a polskou vládu. Dohoda o Turówu uvízla na mrtvém bodě

Je to už pár týdnů, co se česká a polská strana ve zlém rozešly ohledně jednání o kompenzacích kolem dolu Turów. Důvod? Spor o jeden jediný bod, kterým je délka trvání bilaterální smlouvy, po kterou ji nebude možné ani jednou stranou vypovědět. V Česku poté proběhly volby, prezident se dostal do nemocnice a na jednání o Turówu se zapomnělo. Připomenout ho chce Liberecký kraj, zastupitelé českou stranu opět vyzvou k obnovení jednání.

„Jednání o česko-polské dohodě bohužel nedospěla ke shodě. Doslova ztroskotala na jednom sporném bodě, a tím je délka trvání bilaterální smlouvy, po kterou ji nebude možné ani jednou stranou vypovědět,“ řekl hejtman Martin Půta.

Podle něj proto krajská rada na říjnovém zastupitelstvu doporučí zastupitelům, aby vyzvali českého ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka k obnovení jednání s polskými protějšky a k dokončení návrhu mezivládní smlouvy v nejbližším možném termínu. „Apelujeme také na to, aby ji poté vlády obou zemí co nejdříve podepsaly,“ dodal hejtman.

Češi se chovají iracionálně, řekli Poláci

Jednání přitom dlouho vypadala velmi slibně a byla už prakticky dohodnuta. Polská strana ale poté tu českou obvinila z iracionálního chování. „Jako by cílem bylo přerušení rozhovorů. Týkalo se to očekávání, zcela odtrženého od mezinárodní praxe, aby v dohodě byla klauzule, která by znemožňovala její vypovězení po mnoho let. To je naprosto neslýchané v mezinárodní praxi," prohlásil po krachu jednání náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński.

Obě strany se přitom sešly na konci září, od té doby vše utichlo. Už v pondělí 23. září přitom unijní soud nařídil, aby Varšava platila pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu korun), jelikož se nepodřídila předběžnému opatření okamžitě ukončit těžbu v dole, a to až do konečného rozhodnutí v této věci. Polská vláda přesto odmítla těžbu přerušit a žádnou pokutu neplatí.

Nečekejte na novou vládu, říká náměstek

„Věřím, že zdravý rozum nakonec zvítězí a obě strany se vrátí k jednacímu stolu. Pouze dohoda, která bude přijatelná pro Česko i Polsko, tento problém vyřeší. Není důvod čekat s uzavřením dohody na novou vládu, nejde o politické téma, ale ochranu obyvatel a krajiny Libereckého kraje,“ dodal Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Poláci chtějí v Turówu těžit až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a dosáhnout hloubky 330 metrů. Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen ztráty pitné vody, ale i zvýšení prašnosti, hluku a poklesu terénu.

Konkrétní obsah dohody znám není, lidé vědí jen to, co vyjednavači zmínili na tiskových konferencích. „Náš návrh spočívá v tom, že obyvatelé příhraničních oblastí mohou počítat s reálnou finanční podporou z polské strany, pokud jde o projekty týkající se vody, související s vytvářením dalších bariér proti hluku a jinými investicemi," uvedl před ukončním jednání mezi oběma stranami polský ministerský předseda Mateusz Morawiecki.

Podle českého ministra životního prostředí Richarda Brabce má jít o vybudování nových zdrojů pitné vody, Češi požadují i vybudování protifiltrační stěny, která zabrání stahování podzemní vody do dolu a monitoring stavu hladiny podzemních vod.

Podle vyjádření ministerstva česká strana na obnovení jednání pracuje a polskou stranu ve středu oslovila. „V posledních dnech jsme jednali s koaličními stranami. Primárně s ODS a se STAN, abychom se s nimi dohodli, že podporují pokračování jednání s Polskem," řekla mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Před několika dny resort získal podporu od STAN, v úterý oficiálně obdržel podporu ODS. „Potřebovali jsme udělat tyto interní kroky na české straně, abychom mohli znovu oslovit Polsko, což už jsme udělali během dnešního dopoledne," dodala Roubíčková. Podle ní jsou všechny kroky koordinovány s Libereckým krajem. Nyní se čeká na vyjádření polské strany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky turow, Liberecký kraj, jednání, dohoda, Polsko, Důl Turów, Vláda Polské republiky, Česko, Richard Brabec, vláda, ODS, Starostové a nezávislí, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednejte dál, vyzve kraj českou a polskou vládu. Dohoda o Turówu uvízla na mrtvém bodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.