Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hostů ubude, obávají se nových nařízení provozovatelé Šámalky nebo Labáku

Návštěvníků restaurací ubude, kontrolovat je ale budeme, řekli shodně provozovatelé restaurací na Ještědu, Šámalově chatě v Jizerských horách i známé pivnice Labský zámek v Liberci. Povinnost kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti provozovatelům restaurací a hospod ukládá od 1. listopadu nové vládní opatření.

„Budeme se o to pokoušet, záleží na reakci hostů. Doufám, že to nebudou hrotit do krajních mezí, že budou rozumní a prokážou se tím sami," řekl Petr Polák, který provozuje Šámalovu chaty na Nové louce nedaleko Bedřichova, i restauraci U Poláků na okraji Liberce. Polák zatím neví, jak budou řešit případné spory s lidmi, kteří se nebudou chtít prokázat. Zároveň se ale obává toho, že hostů bude chodit méně. „To je jasná věc, protože i těm lidem samotným to bude nepříjemné řešit - nemám to, tak tam jdu a nějak se s nimi dohodnu," dodal.

Letošní letní sezonu na Šámalově chatě hodnotí jako vydařenou, i když loňská byla lepší. Podle něj dobře funguje i restaurace v Liberci v čase obědů. „Je tam malý úbytek, ale ne zas tak dramatický, ale večeře je bída. Přemýšlíme, co s tím, zda s nimi budeme pokračovat dál a nějak se to pokusíme přežít, nebo z toho uděláme jen obědovou restauraci," dodal. Na večeře podle něj chodí ve srovnání s minulostí asi jen polovina lidí.

Se současným zájmem zákazníků je spokojený Petr Šmaus, provozovatel hotelu a restaurace na Ještědu v Liberci a Prezidentské chaty v Jizerských horách. „Hodně jsme se báli, že se nevrátí. Ale hned, jak jsme otevřeli, tak bylo plno, hlavně v hotelu. A stejné je to i na Prezidentské, lidé nás podrželi," řekl Šmaus. Povinné kontroly dokladů bezinfekčnosti u hostů bude podle něj personál sice zatěžovat, míní ale, že to bude moci zvládnout. Obavy má však z úbytky hostů. „Logicky, když jste trochu omezený, tak se vám nechce někde posedět. To je můj pocit," dodal.

Obdobně to vnímá i Jan Gamper, provozovatel liberecké pivnice Labský zámek s více než stoletou historií. „Hosté se nám vrátili. Z kontrolování testů ale máme obavy, že jich bude méně," řekl. Kontroly ale podle něj provádět budou. „Venku to dělají také, takže to asi nějak zvládneme také," dodal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, restaurace, koronavirus, Liberec, Ještěd, Jizerské hory, chata, Petr Polák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hostů ubude, obávají se nových nařízení provozovatelé Šámalky nebo Labáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.