Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak velké jsou Liďáky? Kam sahá Fügnerka? Autoři mapy chtějí pomoc od Liberečáků

Daniel Vrbík a Václav Lábus z liberecké univerzity vytvořili mapu živých jmen, tedy takových, jak se jednotlivým lokalitám ve městě říká, i když se třeba oficiálně jmenují jinak. Nyní vstupují do závěrečné fáze, která se zaměřuje na vymezení prostoru, který vybraná lidová jména označují. Konkrétně to můžeme ukázat na Lidových sadech, tedy Liďácích. Pro každého začínají a končí jinde. Autoři mapy se teď právě obrací na veřejnost, aby jim s lokalizací pomohla.

„V prvních dvou letech projektu Živá jména jsme si dali za cíl sebrat co nejvíce běžně užívaných názvů na území Liberce a následně ověřit jejich znalost. To se nám za pomoci dobrovolníků z řad veřejnosti podařilo. Nyní nás u vybraných lidových jmen zajímá to, k jakému konkrétnímu prostoru se vlastně vážou,“ říká jeden z autorů projektu Živá jména Václav Lábus.

Řada jmen se vážou k určité budově nebo třeba ulici, jejich vymezení je tak jednoduché. „Pak tu jsou ale lokality, jejichž hranice jsou neostré, nejednoznačné,“ doplňuje druhý z autorů Daniel Vrbík.

Podle něj jde obvykle o rozsáhlejší místa, jako jsou například Lidové sady, Nová Ruda nebo Broumovská. Některá jména zdánlivě označují konkrétní objekty, třeba Rybníček je jméno zastávky, Vápenka odkazuje ke koupališti, Rušička může označovat kopec. „Každý z Liberečanů má ale trochu odlišné vnímání prostoru, v němž se pohybuje, a tak pro někoho je Rybníček nejen zastávka nebo blízká křižovatka, ale celé široké prostranství mezi supermarketem Billa, finančním úřadem a Domem kultury,“ vysvětluje Lábus.

Právě průnik mezi těmito individuálními představami autory v této fázi výzkumu živých jmen zajímá. „Při dostatečném počtu zapojených dobrovolníků tak budeme moci celkem přesně vymezit, co ve vnímání Liberečanů reprezentují třeba Liďáky, Textilana nebo Králák. Je to tedy jakýsi pokus zachytit kolektivní mentální mapu města,“ pokračuje Lábus.

Autoři proto – podobně jako v předchozích fázích výzkumu živých jmen – vyzývají všechny zájemce o liberecké reálie, aby se do výzkumu zapojili. Je pro ně připravena webová mapová aplikace, jejímž prostřednictvím mohou dobrovolníci zakreslovat svou představu toho, jak vnímají prostor označený konkrétním lidovým jménem.

Aplikace je přístupná z webové adresy https://mapy.fp.tul.cz/zivajmena/ a vyžaduje povinnou registraci. „Aplikace obsahuje necelou stovku jmen, která jsou podle našeho názoru zajímavá právě tím, že označují poněkud nevyhraněný prostor,“ vysvětluje Daniel Vrbík. „Práce s ní je jednoduchá a věříme, že i zábavná,“ doplňuje. Sběr dat plánují autoři ukončit v lednu 2022.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky Liďáky, fügnerka, živá jména, Liberec, mapa, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak velké jsou Liďáky? Kam sahá Fügnerka? Autoři mapy chtějí pomoc od Liberečáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.