Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krajští zastupitelé schválili směnu majetku s městem. Liberec bude o převodu znovu jednat

Liberečtí krajští zastupitelé schválili směnu majetku s městem Liberec dohromady za tři čtvrtě miliardy korun. Liberecký kraj by měl od Nového roku převzít od města zoologickou a botanickou zahradu, na oplátku Liberci daruje domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou.

Liberečtí zastupitelé zatím směnu neschválili, budou o ní jednat na nejbližším řádném nebo mimořádném zastupitelstvu, informoval krajské zastupitele primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). „Jsme připraveni zajistit nejen provoz obou organizací, ale i jejich další rozvoj," řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík, který bod do zastupitelstva předkládal.

Přestože převod podpořila většina krajských zastupitelů, měl i své odpůrce. „Je to velice krátkozraké rozhodnutí, dnes máme vedení, které to podporuje, ale v budoucnu tomu tak být nemusí. Myslím si, že účelová dotace by byla vhodnější. Tak jako kraj podporuje třeba divadlo, tak podobný typ podpory by mohl jít do zoologické zahrady," řekla opoziční zastupitelka Jitka Volfová.

Kraj převezme zoo a botanickou zahradu, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Domovy pro seniory se 300 klienty naopak slouží hlavně obyvatelům stotisícového města, odkud pochází zhruba 80 procent klientů. Směna by měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné dát v nejbližších letech kolem 450 milionů korun.

Primátor Zámečník zastupitelům připomněl, že nejde o první podobnou transakci mezi městem a krajem. Podobně už kraj a město před pěti lety směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko. V minulosti také kraj s městem směnily Liebiegův palác a bývalé městské lázně, kde dnes sídlí Oblastní galerie, která patří kraji. Město také poskytlo kraji budovu bývalého sirotčince, kraj tam s pomocí dotace vybudoval hospic.

Opozice převod kritizuje

Na jednání vystoupili i odpůrci směny z libereckého zastupitelstva. Josef Šedlbauer kritizoval, že součástí převodu zoo je i budova kulturního centra Lidové sady, kde jsou kulturní pořady, plesy i taneční, které jsou důležité pro město. Kraj získá i dětský koutek, který má funkci ryze lokální. „Kraj a město mají přirozeně odlišné zájmy. Kraj se chystá do zoo masivně investovat a bude také chtít, aby přilákala víc zákazníků, což přinese větší dopravní zatížení. Město by tyto zájmy muselo nějak vyvážit," řekl Šedlbauer. Jeho stranický kolega Jaromír Baxa ocenil, že kraj zvažuje pomoc jedné z libereckých organizací, byly by podle něj ale varianty jednodušší a pro obě strany výhodnější, jako je například příspěvek kraje na investice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky reality, správa, příroda, sociální, zoo, botanická, Liberec, Liberecký, zastupitel kraje, Liberecký kraj, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Františkov (Velké Kunětice), Jaroslav Zámečník, Zbyněk Miklík, Starostové pro Liberecký kraj, Josef Šedlbauer, Ji

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští zastupitelé schválili směnu majetku s městem. Liberec bude o převodu znovu jednat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.