Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chceme na Petřín vrátit život, říká jeho nový nájemce Ivo Konečný

Dlouhé roky zůstávala jablonecká dominanta v podobě rozhledny a hotelu Petřín uzavřena. Nyní se místu, které nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na Jablonec, blýská na lepší časy. Pronajal si ho restauratér Ivo Konečný, majitel restaurace Půlměsíc. Jaké má s budovou z počátku 20. století plány, se rozpovídal v rozhovoru pro Drbnu.

Gastronomie zažívá v současné době poměrně nejisté časy, proč jste se rozhodl pronajmout si Petřín?
Protože jsem blázni. (smích, pozn. red.) Ne, musím říct, že mám za sebou úžasný tým lidí, bez kterých bych si to nedovolil. Rozhodli jsme se sem přesunout z naší restaurace Půlměsíc, která se v centru města uzavře.

Není riskantní nyní přesouvat zavedenou restauraci na nové místo? A proč vlastně Půlměsíc zavíráte?
Asi částečně je. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa. Minimálně další dva, tři roky bude město v centru pracovat na opravách inženýrských sítí. Již současné práce, které v centru probíhaly, ovlivnily naše tržby. Věděli jsme, že až se dělníci přesunou na Anenské náměstí a do Dvorské ulice, bude to pro nás znamenat téměř jistou smrt.

Rozhledna Petřín byla vystavěna v roce 1906 Richardem Fellinghauerem. Původně šlo o výletní restaurant s názvem Zur Nickelkoppe.

Kdy vás napadl právě Petřín?
Už jsem o tom uvažoval dávno. Osm let na něj koukám, jak je zavřený a říkám si, že to přeci není možné. Slýchával jsem, že je to zakleté místo, protože se tu nikomu nedařilo. Ale já tomu nevěřím. Myslím, že to je jen o tom, jak se to pojme. Petřín je úžasné místo, kam lidé rádi chodí.

Kdy plánujete otevřít?
Chceme sem přesunout celý tým naší restaurace a otevření bychom rádi stihli na Silvestra, kdy plánujeme první swingový Silvestr na Petříně. Už nyní ale máme denně otevřené venkovní bistro. A pokud se někdo chce ohřát, rádi ho pustíme dovnitř. 

Petřín nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na město. Foto: Visit Jablonec

Petřín si zachová současnou podobu v moderním pojetí

Aktuálně se tedy připravujete na otevření. Co to obnáší a změní se nějak interiér?
Uklízíme, natíráme a brousíme, to jsou zásadní změny. Nepouštíme se do změn dispozic ani stavebních úprav. Interiér je zde krásný, zejména pak secesní salón. Do toho by byl hřích zasahovat. To bychom si ani nedovolili. Chceme Petřín uvést do stavu, kdy bude provozuschopný, hezký a lidé se zde budou cítit dobře. Už jsme uspořádali pár akcí, při kterých se mohli lidé podívat dovnitř a byli nadšení.

Jablonec bude jednat o budoucnosti Petřína, ke koupi ale nejspíš nedojde

Petřín je neodmyslitelnou součástí Jablonce. Společně s přehradou patří mezi jeho hlavní dominanty. A přesto v současné době nabízí kdysi vyhlášená restaurace jen pohled na zavřený a postupně stále více omšelý objekt.

K Petřínu neodmyslitelně patří také rozhledna. Bude i ta zpřístupněna?
Na to se samozřejmě mnoho lidí ptá. Určitě ji plánujeme otevřít, ale nejprve musíme vybudovat nové schodiště, které je v havarijním stavu. Jsme si ale vědomi, že je o to obrovský zájem. Aktuálně řešíme projekt a způsob financování.

Na druhou stranu, jste v pronájmu. Neměl by tohle řešit majitel objektu?
Ne, tak jsme si nastavili pravidla.

Plánujete investovat i do vzhledu budovy, co se týká například fasády, ve které se uchytily nálety, nebo rozbitých lamp?
Už nyní na tom pracujeme. Vše se snažíme opravit, očistit. Je to součást naší vstupní investice.

Jak na váš nápad pronajmout si Petřín reagovalo okolí? Podpořili vás nebo vás považovali za blázna?
Objevily se asi obě varianty. I ve mně se samozřejmě mísí určité obavy. Trochu jsem musel přesvědčovat manželku, která je součástí našeho týmu. Myslím ale, že teď už nás všichni podporují. Musím říct, že takový zájem ze strany veřejnosti jsme ani nečekali. Až nás zarazilo, jak se lidé o toto místo zajímají.

Někteří Jablonečáci mají obavy z toho, co plánujete z Petřína vytvořit. Co tedy mohou čekat? 
Naší vizí a cílem je navrátit na Petřín život a nabídnout ho zpátky Jablonečákům. Společně se zájmem veřejnosti si uvědomujeme i tu zodpovědnost, kterou to na nás klade. Chceme, aby se to místo lidem líbilo, ne aby se za něj styděli. Je to ikona Jablonce a my se k tomu stavíme s respektem. Z toho důvodu i trochu posouváme otevření, protože chceme mít vše perfektně připravené.

Když k tomu takto přistupujete, znamená to, že jste sám asi také Jablonečák, že?
Ano, já jsem hrdý Jablonečák. Právě to je jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl tohle spunktovat. Vadilo mi, že je takové místo uzavřené a říkal jsem si, kdo by to měl vzít do rukou než my, když k tomu máme skrz restauraci blízko. Doufám, že se lidem bude naše vize líbit a přijdou se sem za námi podívat. Třeba už tuto sobotu, na kterou máme připravený Halloween na Petříně.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Jablonec

Štítky Petřín, rozhledna, Jablonec, Ivo Konečný, restaurace, Halloween, silvestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme na Petřín vrátit život, říká jeho nový nájemce Ivo Konečný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.