Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šaldův statek trám po trámu rozebrali a znovu postavili. Jde o jednu z nejkrásnějších památek v Jilemnici

Ve Zvědavé uličce v Jilemnici se turistům naskytne jedinečný pohled na lidovou architekturu. Jednou z roubenek a chráněných kulturních památek je také Šaldův statek. Ač vypadá, jako by na svém místě stál dlouhá staletí, původně vyrostl o několik desítek metrů dál.

Dnes je roubená budova využívaná jako restaurace, ještě v 60. letech zde bydleli Šaldovi. Během desetiletí se vzhled statku měnil a přibývaly nejrůznější přístavby jako chlév, kůlny nebo stodola. Po odchodu majitelů do nedaleké novostavby v roce 1964 začalo stavení chátrat. „Žalostný stav celého stavení si proto vynutil radikální rekonstrukci,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Historie Šaldova statku sahá až před rok 1732.

Rekonstrukce obnášela nejen výměnu trámů, ale hlavně kompletní rozebrání celého domu. „Původní zdravé trámy byly využity, poškozené a nepoužitelné nahrazeny. Dům byl sestaven v původní podobě na nových základech zhruba o 30 metrů blíže ke Zvědavé uličce,“ popsal Mikulička.

Po přesunutí byla statku navrácena jeho podoba z přelomu 19. a 20. století. „Řada venkovských stavení má velkou historickou hodnotu. Naštěstí se díky mnoha nadšeným lidem tyto domy zachovaly do dnešní doby. Šaldův statek je jedním z nich,“ okomentovala náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Návštěvníci, kteří sem budou chtít zamířit, mohou zaparkovat na nedalekém parkovišti v ulici K Břízkám. Kromě Šaldova statku stojí v Jilemnici za návštěvu také barokní kostel sv. Vavřince nebo Krkonošské muzeum.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Semilsko, Jilemnice, Šaldův statek, turistika, statek, trám, dům, lidová architektura, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šaldův statek trám po trámu rozebrali a znovu postavili. Jde o jednu z nejkrásnějších památek v Jilemnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.