Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Milostivé léto pro černé pasažéry. Tisícům Liberečáků se může smazat exekuce za jízdu na černo

Liberecký dopravní podnik se připojuje k akci Milostivé léto. Lidé, kteří nezaplatili pokutu a dostali se kvůli tomu do exekuce, se mohou vysokých dluhů jednoduše zbavit. Podle údajů podniku jde o tisíce lidí.

Za poslední dva roky eviduje dopravní podnik zhruba třináct tisíc záchytů černých pasažérů ročně,“ uvedl předseda dozorčí rady DPMLJ Petr Židek (ODS). Zhruba třetina lidí pak pokutu vůbec nezaplatí. „Předáváme je k právnímu vymáhání advokátním kancelářím,“ dodal.

Velká část z nich pak zamíří do exekuce, protože pokutu stejně nezaplatí. „Advokátní kanceláři jsme za roky 2018 a 2019 předali zhruba šest tisíc hříšníků, pokutu zaplatilo 154 z nich,“ upřesnil Židek.

Kvůli exekuci pak dluh může vstoupat do závratných výšin, leckdy i desetitisícových či statisícových. A to už řada lidí není schopna zaplatit. Roztáčí se tak spirála dluhů a půjček. A právě tomu má zabránit milostivé léto, které exekuce odpouští. Černí pasažéři musí jen zaplatit původní pokutu 600 korun a také 908 korun na náklady zastavení exekuce.

Lidé, kterých se to týká, musí vyplnit žádost. „Zaměstnanci oddělení přepravní kontroly se sídlem na terminálu MHD jsou připraveni pomoci zájemcům o milostivé léto z řad neplatičů jízdného. Předají jim informace, jak postupovat, aby mohli využít této možnosti oddlužení,“ upřesnila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Dopravní podnik hlášení jízd na černo elektronicky eviduje od roku 1998, dřívejší pak dopisoval ručně. Mezi nejdéle sloužící pravidelné cestující bez jízdenky patří cestující, která má pokuty od roku 1997 dosud a jedná se spíše o nahodilé jízdy. Další cestující byl v evidenci od roku 1996. „Ten si dorovnal svůj dluh vůči DPMLJ, když v uplynulých dvou letech uhradil částku přes 100 tisíc korun,“ doplnila Poršová.

Vedení dopravního podniku nečeká, že by o milostivé léto byl velký zájem. „Pokud to má pomoci alespoň někomu dostat se z existenční spirály, je to dobře. I kdyby to bylo třeba jen deset lidí,“ uzavřel náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky milostivé léto, dopravní podnik, liberec, exekuce, léto, dopravní společnost, ODS, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milostivé léto pro černé pasažéry. Tisícům Liberečáků se může smazat exekuce za jízdu na černo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.