Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odkládání odpadu u sběrných míst může být za pokutu dvě stě tisíc. Na pořádek dohlédnou kamery

Liberec má na svém území tisíc sběrných míst s kontejnery, do kterých mohou lidé třídit odpad. Město ale trápí nepořádek, který tam lidé dělají. Odkládají tam totiž odpad, který do kontejnerů nepatří. Radnice pak za úklid zaplatí ročně šest milionů navíc. Radnici nyní došla trpělivost, u sběrných míst začne umisťovat mobilní kamery. Občané, kteří na sběrných místech odloží odpad, který tam nepatří, mohou odejít s pokutou až dvě stě tisíc korun.

Město má na monitorování sběrných míst už šest mobilních kamer, nyní pořídilo tři nové. „Jedno z nejhorších míst je U Slunečních lázní. Tam dochází k největšímu hromadění odpadu. Lidé i z jiných čtvrtí sem naváží a odkládají odpad,“ řekl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle něj je ale takových míst celá řada, odpad se hromadí i třeba v Halasově, Americké, Dobiášově nebo Oldřichově ulici. Na vybraná místa bude město střídavě instalovat mobilní kamery. „Veřejnosti nebudeme sdělovat kdy a kde to bude,“ dodal primátor.

Přistiženým lidem pak hrozí velké pokuty. „Pro fyzické osoby jde o až 200 tisíc, pro právnické až půl milionu,“ řekl Zámečník.

Vedení města tím chce docílit toho, aby u sběrných míst byl větší pořádek. Obyvatelé města přitom mají možnost odpad vozit do sběrných dvorů. „Každý občan má roční limit 500 kilogramů, co může do sběrných dvorů odvézt. Lidé nemají vůbec důvod to dělat, přesto je to stále horší,“ doplnil náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Lidé, kteří limit překročí, platí navíc 2,50 korun za kilogram. Město přitom za nadúklid u sběrných míst platí dvakrát tolik. „Za tunu platíme pět tisíc korun, ročně to dělá nějakých šest milionů, které v ideálním případě ušetříme,“ uzavřel primátor s tím, že v jiných městech po zavedení mobilních kamer nepořádek ustoupil.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky odpady, popelnice, sběrná místa, nepořádek, kamery, odpad, videokamera, Liberec, Jaroslav Zámečník, primátor, Starostové pro Liberecký kraj, Jiří Šolc, Sluneční lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Kmecík

Město by se mělo primárně zaměřit na to, aby ty kontejnery nebyly neustále přeplněné. Domažlická, Americká, Kubelíkova...

Pátek, 5. listopadu 2021, 07:15Odpovědět

Eva Burjánková

Sídliště Žitná - velké oválné parkoviště. Jedno stání se čtyřmi kontejnery na smíšený odpad, druhé se čtyřmi na tříděný odpad. Přijede cizí auto a vyloží si tu prázné nádoby po malířských pracech, tu vyměněné díly karoserií, tu pneumatiky. Někdy pohodí běžný odpad jen tak ve velkých pytlích, zcela běžně starý nábytek, odpad z restaurací. Tady jsou kamery nezbytné. Najíždějí sem auta i se zahraničními SPZ, vyloží a odjedou.

Čtvrtek, 4. listopadu 2021, 10:11Odpovědět

Odkládání odpadu u sběrných míst může být za pokutu dvě stě tisíc. Na pořádek dohlédnou kamery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.