Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do babyboxu liberecké nemocnice odložili holčičku, dostala jméno Adélka

Krátce po patnácté hodině někdo odložil do babyboxu v liberecké nemocnici holčičku. Byla zabalená v ručníku a v šedivé plyšové dece. Umytá nebyla, pupečník měla podvázaný gumičkou do vlasů. Novorozeně dostalo jméno Adélka.

O nálezu holčičky informoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess. „Na hodinkách bylo 15:08, 3. listopadu 2021 a zrovna jsem se sešel se svým nejmladším synem Antonínem Václavem Hessem,“ uvedl.

Právě jeho syn rozhodl o tom, jak se dívka bude jmenovat. „Rozhodl, aby se děťátko jmenovalo podle jeho spolužačky a kamarádky Adélka,“ dodal.

Adélka je osmým dítětem odloženým do libereckého babyboxu za 13 let jeho existence. V celé zemi bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2006 odloženo 228 dětí, z toho 125 dívek. Za letošní rok zatím čtrnáct dětí.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor, který je v Liberci přístupný z vnější strany budovy Pavilonu pro matku a dítě. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace, a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Babybox, nemocnice, liberec, hess, Krajská nemocnice Liberec, Ludvík Hess

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu liberecké nemocnice odložili holčičku, dostala jméno Adélka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.