Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Máme připravovanou smlouvu s Polskem. Neochrání nás ani krajinu, tvrdí ekologické organizace ze Společně pro vodu

Ačkoliv ministerstvo doposud nezveřejnilo obsah připravované smlouvy ohledně těžby v dole Turów, její obsah údajně unikl ven a dostal se do rukou Spolku uhelná a dalších organizací, které v reakci na znění smlouvy narychlo vytvořily platformu Společně pro vodu.

Obsah připravované smlouvy mezi českou a polskou stranou podle nově vzniklé platformy neochrání českou krajinu ani obyvatele před dopady těžby v polském hnědouhelném dole Turów. Právě vzniklé hnutí sdružuje ekologické organizace, různé spolky i nejvíce dotčené občany v pohraničí. Podle něj je smlouva v rozporu se zájmy ČR.

„Připravovaná česko-polská dohoda o těžbě v dole Turów není v současném znění způsobilá ochránit českou krajinu před nenávratnými škodami a není v souladu se zájmy ČR a jejích občanů,“ píše platforma ve svém prohlášení. Podle zástupců Společně pro vodu je sice řešením celé situace dohoda obou zemí, ale v jiné podobě.

Členy platformy Společně pro vodu jsou Sousedský spolek Uhelná, Rodiče za klima Liberec, Hnutí DUHA, Frank Bold Society a Chráníme vodu. Další více než desítka organizací a spolků se připojila jako příznivci, mezi nimi například Koalice pro řeky, Greenpeace, Děti země nebo Čmelák.

„Připravovaná smlouva se nám dostala neoficiální cestou do ruky v posledních dnech. Rozhodli jsme se jednat a spojit se do platformy Společně pro vodu,“ sdělil Drbně Milan Starec za Sousedský spolek Uhelná. Na dotaz, zda hodlá platforma předložit návrh veřejnosti, Starec odpověděl, že postupné zveřejnění plánují. „Byl to hned první dotaz po zveřejnění této informace. Samozřejmě chápu, že to lidi zajímá,“ uvedl. Návrh smlouvy je ale dle něj celý v angličtině a laik se v něm nemusí moc orientovat.

Špatná dohoda je horší než žádná

Dohoda v současném znění podle zástupců Společně pro vodu nebrání dalšímu poklesu vody a neřeší porušení práv občanů. „Dohoda pouze zabrání ČR i jejím obyvatelům se vůči nelegální a škodlivé těžbě dále bránit. V tomto sporu se přitom nehraje o nic méně, než o pitnou vodu a zdraví tisíců rodin žijících v českém pohraničí a vysušení tisíců hektarů české krajiny,“ uvádí se v textu zveřejněném platformou.

Podle zástupců Společně pro vodu ve smlouvě také chybí požadavek na vytvoření hydrogeologického modelu. Naopak obsahuje návrh, že Polsko uhradí 50 milionů eur, načež Česká republika stáhne žalobu a zaváže se k tomu, že v budoucnu už nikdy nepodá žalobu k Soudnímu dvoru EU na porušování evropského práva.

Smlouva údajně neobsahuje ani ochranu zdroje pitné vody, ani požadavek na další nerozšiřování těžby. Podle Starce se tak nyní potvrdily obavy z obsahu smlouvy. Platformu tvoří také spolek Rodiče za klima Liberec. Podle jeho zástupkyně Anny Kšírové je špatná dohoda horší než žádná. „Rozhodli jsme se k tomuto připojit, protože vnímáme jako nemístné, že ve smlouvě nejsou kroky, které by českou stranu chránily,“ řekla redakci a pokračovala: „Nejde jen o vodu ve studnách, která je samozřejmě pro místní klíčová, ale obecně o to, že se bude ztrácet voda z krajiny, a to může být do budoucna vážný problém.“

Greenpeace chce žalovat ministerstvo kvůli Turówu, protože nechce zveřejnit informace ze smlouvy

Organizace Greenpeace je připravena žalovat Ministerstvo životního prostředí kvůli údajnému utajování informací. Dle Greenpeace odmítlo MŽP zveřejnit informace z připravované česko – polské smlouvy ohledně těžby v dole Turów. Pokud ministerstvo...

Podle Kšírové by mělo být jednání transparentnější a zároveň by měla být česká strana v celé záležitosti aktivnější. „Rozumím tomu, že jednání musí probíhat utajeně. Zároveň si ale myslím, že je důležité vtahovat do hry i lidi, kterých se to dotýká. Je důležité probírat, jaké kroky se dojednávají. Myslím, že i míra aktivity směrem k Polsku ohledně dohody by měla být z české strany větší.“

Platforma tak vyzývá zástupce stávající i nově vznikající vlády, aby dohodu v současné podobě neuzavírali. „Doufáme, že nově vznikající vláda přistoupí k řešení problému s Turówem a ochraně české krajiny zodpovědně a předtím, než dojde k obnově jednání s Polskem, si dohodu zanalyzuje, aby zjistila, co v ní skutečně je, nebo není, komentoval za hnutí DUHA Jiří Koželuh. Redakce Drbny se ohledně úniku obsahu smlouvy obrátila na Ministerstvo životního prostředí. „Zatím o tom nemám informace,“ řekla zástupkyně mluvčí Dominika Pospíšilová.

Zítra do Prahy přijede nová polská ministryně životního prostředí a klimatu Anna Moskwová. S ministrem životního prostředí Richardem Brabcem by měli mimo jiné hovořit také o dole Turów. Příští týden začne u Soudního dvoru EU hlavní slyšení v kauze Turów.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky turow, liberecký kraj, jednání, dohoda, Polsko, těžba, Důl Turów, Česko, podnebí, pitná voda, Soudní dvůr Evropské unie, Liberec, Hnutí DUHA, Greenpeace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Máme připravovanou smlouvu s Polskem. Neochrání nás ani krajinu, tvrdí ekologické organizace ze Společně pro vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.