Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Propad návštěvnosti. Hrady a zámky navštívilo nejméně lidí za poslední roky

V Libereckém kraji je celkem osm státních hradů a zámků. V letošním roce jim se turistická sezóna moc nepřála. Navštívilo je 300 830 návštěvníků, což je nejméně od roku 2006.

Za propadem je kratší sezona i opatření proti šíření koronaviru. Loni památky navštívilo o 35 000 lidí více než letos a předloni dokonce o 154 000 více. Vyplývá to z dat návštěvnosti, které ČTK poskytla regionální mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) z Územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Návštěvníky odrazovala opatření

Letošní sezonu stejně jako loni negativně ovlivnila a zkrátila koronavirová pandemie, památky otevřely až o dva měsíce později než obvykle. Lidi od návštěv odrazovala i protiepidemická nařízení. „Z hlediska návštěvnosti byl bohužel letošní rok slabší, návštěvníci upřednostňovali objekty hradního typu, kde se mohli pohybovat bez roušek, či zámecké areály a parky," uvedl regionální ředitel NPÚ na Sychrově Miloš Kadlec.

Tradičně největší zájem byl v kraji o zříceninu hradu Trosky v Českém ráji. Na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna letos vystoupalo skoro 97 000 lidí, loni jich bylo o 2700 více. Druhou nejvíce navštěvovanou státní památkou v kraji byl hrad Bezděz na Českolipsku s více než 53 000 turisty a třetí zámek Sychrov nedaleko Turnova, který měl přes 52 000 návštěvníků.

Sychrov a Zákupy zůstávají otevřené i nyní

Pro Sychrov letošní sezona ale ještě neskončila, jde o celoročně přístupnou památku. To nově platí i pro zámek Zákupy na Českolipsku, který má i nyní otevřeno od úterý do neděle. Někdejší letní císařskou rezidenci Habsburků si letos do konce října prohlédlo přes 17 000 turistů, loni jich bylo o 5000 více. Další památky chystají akce na adventní období, konkrétně příhraniční hrad Grabštejn na Liberecku a zámek Lemberk u Jablonného v Podještědí. S ohledem na epidemickou situaci ale není jisté, zda je budou moci kastelánky uspořádat. Organizátoři už zrušili oblíbené adventní trhy, které měly být na zámku Sychrov poslední listopadový víkend.

Podle Bidlasové letos pokračovaly i práce na obnově hradů a zámků. „Na hradě Bezděz probíhá oprava ochozu velké věže, nyní se pokládá izolační vrstva a následně po vyzrání i nová dlažba," uvedla. Na zámku Hrubý Rohozec v Turnově řemeslníci letos opravovali římsy a okapové svody, které byly v havarijním stavu, a také grotu, což je 30 metrů nad zemí umělé vytvořená jeskyně. „U zámku Lemberk byla provedena revitalizace lipové aleje vedoucí od Bredovského letohrádku směrem k Jablonnému v Podještědí," dodala Bidlasová. Trosky mají kompletně zrekonstruované pódium na druhém nádvoří, na zámku v Zákupech k závěru spěje obnova barokního krovu, stropů a střechy a na hradě Grabštejn oprava takzvaného Malého nádvoří.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Turistický atlas

Štítky památky, Liberecký, 2021, zámek, hrad, Liberecký kraj, Sychrov, Národní památkový ústav, Zákupy, Habsburkové, okres Česká Lípa, Turnov, Jablonné v Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Lacinová

Nedivím se,že lidi hrady i zámky nenavštěvují - ceny vstupného jsou příliš vysoké a pro rodinu s dětmi je to příliš.Ani já jako důchodce si to dovolit nemohu i když bych moc ráda .....

Čtvrtek, 11. listopadu 2021, 08:19Odpovědět

Propad návštěvnosti. Hrady a zámky navštívilo nejméně lidí poslední roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.