Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ze zaniklých obcí zbyly v Ralsku jen stromy. Z jejich roubů vzniká nová alej

Tam kde kdysi žily celé rodiny, je dnes les, bývalá stavení dnes připomínají jen sklepy nebo zarostlé zbytky zdí. Připomenout zaniklé obce i staré odrůdy stromů rozšířených zejména před druhou světovou válkou se snaží Národní geopark Ralsko prostřednictvím Aleje vzpomínek.

Již v loňském roce nechal Geopark Ralsko vysadit třicet stromů, které pochází z roubů starých původních ovocných stromů u cyklostezky a bývalé cesty do obce Dolní Novina.Letos bude alej pokračovat dalšími třiceti stromy a není to ojedinělá akce, již od roku 2016 se Geopark Ralsko snaží zmapovat staré odrůdy ze zaniklých obcí, uvedla Lenka Mrázová, ředitelka Geoparku Ralsko.

Může geopark v Českém ráji dál používat značku UNESCO? Musí prokázat, že plní podmínky

Geopark UNESCO Český ráj nese prestižní jméno globální organizace. Právě značku UNESCO do Českého ráje přijede zkontrolovat zahraniční návštěva a projde tak revalidací, zda ji i nadále může geopark používat.

Stromy jsou jedním z mála důkazů zaniklých obcí. Podařilo se jim přežít bez veškeré péče celá desetiletí, kdy se jejich okolí měnilo v divočinu. Podle Mrázové nebylo mnohdy vůbec snadné určit odrůdu původních stromů. Mnohdy chybí srovnání, proto se na určování podílí odborníci z Česka a Saska,komentovala.

Geopark Ralsko má v současné době v evidenci více než tři stovky stromů ze zaniklých obcí. Jedná se například o dnes již neexistující Kostřice, Křída, Holičky, Ostrov, Jabloneček.

V letošním roce navíc vysadí dva stromy také na zahradě základních škol v Mimoni a Kuřívodech. Díky tomu se místní děti zapojí výsadby stromů i do následné péče o ně. „Budou moci pozorovat, jak strom přirozeně roste a žije v různých ročních obdobích. Navíc se dozví více o životě, který kdysi vzkvétal v krajině, která je nyní jejich domovem,“ popsala Mrázová.

Do sázení stromů se může zapojit i veřejnost

Do připomenutí zaniklých obcí i výsadby unikátních regionálních odrůd jabloní a hrušní se mohou zapojit i dobrovolníci. Sraz je v sobotu 20. listopadu v 9 hodin u obecního úřadu v Hamru na Jezeře. Organizátoři uvítají, pokud si dobrovolníci přinesou vlastní nářadí jako rýče, kladiva a palice.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní geopark Ralsko

Štítky Ralsko, Geopark, alej, alej vzpomínek, strom, Geopark Ralsko, druhá světová válka, Česko, Sasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze zaniklých obcí zbyly v Ralsku jen stromy. Z jejich roubů vzniká nová alej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.