Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Myslivci v kraji odlovili tisíce divočáků. Riziko v podobě afrického moru zůstává

Africký mor prasat (AMP) zatím zřejmě nepronikl za české hranice. Riziko zavlečení nebezpečné nemoci ale zůstává. Ve vytyčeném pásmu tak i nadále probíhá intenzivní lov prasat divokých.

Podle informací Státní veterinární správy z poloviny října se nákaza AMP postupně přibližuje k českým hranicím. V Polsku byl nalezen uhynulý divočák s prokázanou nákazou 14 kilometrů od hranic s Českou republikou. Od té doby se situace výrazně nemění. „Je to stále na stejné úrovni. Stále běží riziko. A i nadále spolupracujeme se starosty, myslivci a podobně,“ řekl na dotaz ředitel Krajské veterinární správy KVS Roman Šebesta.

Zatím se neprokázala nákaza u žádného uhynulého nebo zastřeleného divočáka na území kraje. „Zatím nemáme o šíření nákazy africkým morem na území Česka žádné informace, ale je možné, že k nám nákaza doputuje,“ informoval Vratislav Pavlín z krizového řízení jablonecké radnice. „Krajské úřady společně s KVS koordinují informační schůzky s místní samosprávou a myslivci se zaměřením na možný výskyt AMP u prasat divokých,“ uvedl k tématu již dříve mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Nejrizikovějšími oblastmi je Frýdlantský a Šluknovský výběžek. Již v loňském roce zde bylo vyhlášeno pásmo intenzivního lovu divočáků. 

V období od 16. listopadu 2020 do pondělí 8. listopadu 2021 ulovili myslivci na území Libereckého kraje celkem 2 424 divočáků a našli 49 uhynulých. „Ve všech případech byly výsledky na přítomnost AMP negativní,“ řekl Šebesta.

Veterináři se snaží motivovat myslivce k lovu také zvýšením odměn. „Za zmíněné období bylo vyplaceno celkem 4 720 000 korun za zastřelené a 129 000 korun za uhynulé divočáky,“ dodal Šebesta.

Africký mor prasat se i nadále blíží k českým hranicím

Africký mor prasat (AMP) i nadále postupuje k českým hranicím. V Polsku bylo závažné onemocnění zaznamenáno jen 14 kilometrů od českých hranic. Novináře o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V Srnčím dole skončil zákaz vstupu

Myslivci se dlouhodobě snaží odlovem snížit stavy černé zvěře nejen kvůli riziku AMP ale také jejich přemnožení. Kvůli lovu byl v červenci vyhlášen zákaz vstupu v nočních hodinách do lesů v Srnčím dole v Jablonci nad Nisou. Za tři měsíce se podařilo snížit počet divokých prasat o 42 kusů. „Snížení počtu divokých prasat se podařilo dobře zvládnout, během října už bylo znát, že lidí v lese ubylo a zvěř byla klidnější. Za tři měsíce jsme slovili tolik kusů, kolik jindy za celý rok,“ komentoval Radek Novotný, myslivecký hospodář honitby Rádlo.

Do lesů v Srnčím dole bude tři měsíce zákaz vstupu v noci kvůli lovu divočáků

Od srpna do října bude platit zákaz vstupu do lesů mezi Jabloncem a Rádlem do lokality Srnčí důl v nočních hodinách. Důvodem je plánovaný lov prasat divokých v této části honitby. Město Jablonec tuto informaci uveřejnilo na své úřední desce.

Novotný zároveň nabádá, aby lidé neodhazovali zbytky potravin kolem popelnic a nechodili prasata krmit na okraj lesa. Tím totiž prasata lákají do obydlených částí. I nadále platí doporučení, že by lidé měli omezit vycházky do lesa, případně po návratu alespoň vyprat vše, co měli na sobě. Nákazu totiž nemusí přenášet pouze zvířata, ale také lidé prostřednictvím špatně ošetřených potravin z lesa nebo právě na šatech. 

V případě nálezu uhynulého divočáka je důležité okamžitě informovat KVS. „Pokud by se stalo, že byste narazili na uhynulé divoké prase, pak s ním rozhodně nijak nemanipulujte, ale okamžitě nahlaste nález i jeho přesné místo krajské veterinární správě na telefon 720 995 207,“ doplnila Petra Němečková z jabloneckého magistrátu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Polsko, Německo, chov, zdraví, příroda, správa, prasata, Liberecký, divoké prase, myslivost, infekční onemocnění, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Radek Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Myslivci v kraji odlovili tisíce divočáků. Riziko v podobě afrického moru zůstává  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.