Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejtman Půta ocenil průvodčího, který zastavil lanovku na Ještědu. Neštěstí mohlo mít větší rozměr, řekl

Průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu, který 31. října při havárii pohotově zareagoval, zabrzdil lanovku a okamžitě zahájil evakuaci cestujících a rychlou reakcí pomohl předejít případné další tragédii, dnes ocenil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Průvodčí patřil ke dvěma desítkám lidí, kterým hejtman na slavnostním nástupu v libereckých kasárnách předal u příležitosti Dne válečných veteránů záslužné medaile.

„Myslím, že (Kysela) udělal přesně to, co měl, protože kdyby se nezachoval rozhodně, tak to neštěstí mohlo mít mnohem větší rozměr, než nakonec mělo," řekl k jeho ocenění Půta. Sám Kysela nechtěl ocenění ani neštěstí komentovat. Jeho duchapřítomnost ocenili i záchranáři, kteří na místě zasahovali, právě oni ho na medaili navrhli. „My oceňujeme, že zastavil tu kabinku a začal okamžitě s evakuací, protože nevěděl, co dál může následovat," doplnil mluvčí zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev.

Vyšetřování pádu kabiny lanovky na Ještědu. Drážní inspekce chce fotky od turistů

K úspěšnému vyšetření pádu kabiny lanovky na Ještědu mohou přispět i turisté, kteří si lanovku v poslední době fotili. Právě na ně se obrací Drážní inspekce, která potřebuje posoudit, v jakém stavu byla lanovka a především tažné lano před pádem.

Kabina visuté lanové dráhy spadla v neděli 31. října odpoledne ze zhruba třicetimetrové výšky při cestě z horní stanice do dolní. Podle Českých drah, kterým lanovka patří, bylo bezprostřední příčinou nehody pravděpodobně prasknutí tažného lana. Pád kabiny nepřežil její průvodčí, cestující uvnitř nebyli žádní. V kabině, která jela v opačném směru - nahoru, cestovalo 14 lidí včetně průvodčího. Nikomu z nich se nic nestalo. Kabina zůstala viset na nosném laně, průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavit. Sám také ještě před příjezdem záchranářů zahájil evakuaci cestujících z kabiny, která zůstala viset ve výšce zhruba 15 metrů.

Hejtman dnes ocenil i další dvě desítky lidí a za nasazení v souvislosti s koronavirovou pandemií také vojáky libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Den válečných veteránů se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří a ukončeny boje první světové války. Jako Den veteránů se slaví od roku 1954. Jeho znamením se stal vlčí mák coby symbol nového života, Česká republika si toto datum připomíná od roku 2001. Sázením umělých vlčích máků si dnes veterány připomněli lidé i v libereckém parku Paměti národa.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, neštěstí, armáda, historie, ocenění, pietní, Liberec, OPRAVA, AUDIO, FOTO, lanová dráha, Martin Půta, Ještěd, Den vzpomínek, Starostové pro Liberecký kraj, první světová válka, České dráhy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Půta ocenil průvodčího, který zastavil lanovku na Ještědu. Neštěstí mohlo mít větší rozměr, řekl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.