Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přerušte jednání o Turówu, chce po vládě v demisi platforma Společně pro vodu

Přerušit jednání o budoucnosti hnědouhelného dolu Turów u českých hranic a počkat na jmenování nové vlády chce platforma Společně pro vodu. Podle ní by finalizace dohody před nástupem nové vlády mohla Českou republiku dostat do patové situace.

„Stávající vláda v demisi již dohodu posvěcovat nebude, rozhodně ne bez souhlasu nové vlády, nicméně v jednáních se stále pokračuje. Nová vláda, která bude mít dohodu brzy na stole, tak není schopna její obsah jakkoliv ovlivnit a bude následně postavena prakticky před hotovou věc,“ vysvětluje Milan Starec, obyvatel Uhelné a člen Sousedského spolku Uhelná.

Máme připravovanou smlouvu s Polskem. Neochrání nás ani krajinu, tvrdí ekologické organizace ze Společně pro vodu

Ačkoliv ministerstvo doposud nezveřejnilo obsah připravované smlouvy ohledně těžby v dole Turów, její obsah údajně unikl ven a dostal se do rukou Spolku uhelná a dalších organizací, které v reakci na znění smlouvy narychlo vytvořily platformu...

Podle něj jen dobrá dohoda je skutečným řešením turówského problému. „Stávající jednání je proto nezbytné přerušit do doby, než si nová vláda obsah dohody vyhodnotí a určí změny, které je nezbytné na vyjednáváních prosadit,” myslí si.

K pokračování jednání paradoxně vyzvali zástupci nově vznikající vlády. Jenž situace se změnila koncem minulého týdne, kdy dohoda unikla do médií i k místním občanům. Díky tomu se ukázalo, že dohoda nedokáže ochránit české území před dalším odtokem vody. Neobsahuje totiž nezbytná ochranná opatření.

„Nová vláda byla hybatelem obnovení jednání, kterých se ale podle všeho neúčastní a obsah dohody, který má sama v nejbližších týdnech schvalovat, je zcela mimo její dosah. S ohledem na to, že je zde v sázce osud tisíců rodin na další desítky let, to není zrovna odpovědný přístup. Nicméně stále věřím, že nová vláda chvilkové zaváhání dožene a do vyjednávání neprodleně zasáhne,” řekla Anna Kšírová, členka Komise pro adaptaci na změnu klimatu Libereckého kraje.

K pokračování jednání až s novou vládou vyzývá i Hnutí Duha. „Nová vláda si musí sednout s Polskem k jednomu stolu a dohodnout se na opatřeních, která skutečně zabrání tomu, aby tisíce rodin žijících v českém pohraničí přišly v nejbližších letech o přístup k pitné vodě a aby nedošlo k vysušení tisíců hektarů české krajiny, v níž místní obyvatelé žijí. Jedině taková dohoda totiž splní požadavky českého i evropského práva, kterými jsou oba státy shodně vázány,” vysvětlil Jiří Koželouh, vedoucí klimatického a energetického programu hnutí.

Podle ministra Richarda Brabce dosluhující vláda dohodu schvalovat nebude. „Považuji za naprosto samozřejmé, že postup jednání s polskou stranou o dole Turów konzultujeme se zástupci budoucí vládní koalice. Dva z jejích lídrů mne písemně požádali, abychom v jednáních s Polskem pokračovali, což činíme," uvedl. „Ostatně zástupcem této koalice je i pan hejtman (Martin) Půta, s nímž jsou všechny kroky a návrhy předem domlouvány. V tuto chvíli čekáme na další dílčí reakci polské strany, nicméně vzhledem k demisi stávající vlády je zřejmé, že dokončení dohody čeká již na novou vládu," dodal.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky turow, liberecký kraj, jednání, dohoda, Polsko, vláda, Důl Turów, Česko, Richard Brabec, Hnutí DUHA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerušte jednání o Turówu, chce po vládě v demisi platforma Společně pro vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.