Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Nehoda i vraždy v Jizerkách. Tragédie připomíná naučná stezka

Zhruba sedm kilometrů dlouhá naučná stezka připomíná smutné události, ke kterým došlo v Jizerských horách. Najdete ji v okolí Dětřichova a po cestě narazíte na pět památníčků.

„Doporučuji vydat se co nejdříve na Frýdlantsko za krásně podzimně zbarvenými stromy dřív, než opadá listí. Třeba právě do Dětřichova a jeho okolí. A až si okolí Dětřichova projdete, můžete pokračovat třeba několik kilometrů dlouhou alejí do Kunratic,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Stezka má celkem šest zastavení

  1. Stezka po stopách dětřichovských lesníků a Malé clam-gallasovské obory - Malikův náhrobek
  2. Malá clam-gallasovská obora
  3. Malikův kříž
  4. Skryté skvosty pod Pěticestím
  5. Pomníček Hubových a kočího Součka
  6. Spálená hájenka

Putování začíná u kostelní brány před obecním úřadem v Dětřichově, kde cestu ukáže mapka; lze si ji také prohlédnout v telefonu po načtení QR kódu. Výprava to není dvakrát veselá, přibližuje tragédii pěti lidí. O smrt čtyř z nich se přičinil někdo jiný, jen poslední úmrtí bylo v důsledku nehody.

Stezka má celkem šest zastavení. Prvním z nich je Malikův náhrobek: polesného Franze Malika 20. listopadu 1870 v lesích nad Dětřichovem smrtelně postřelili pytláci. Druhou zastávkou je Malá clam-gallasovská obora a třetí Malikův kříž – místo, kde polesného zastřelil pytlák Anton Rieger. Čtvrté zastavení ukazuje skryté skvosty pod Pěticestím.

Na páté zastávce se nalézá pomníček Hubových a kočího Součka. Nadlesní Hub a jeho žena byli zavražděni po konci války z 9. na 10. května 1945 spolu se svou hospodyní za to, že údajně pomáhali prchajícím německým vojákům; kočí Souček zahynul tragicky poblíž při svážení dřeva. Putování končí připomínkou vypálení hájovny nadlesního Huba 18. května 1945. Její torzo jako memento stojí v lese dodnes.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky jizerky, památník, Dětřichov, naučná stezka, Liberecký kraj, Jizerské hory, Květa Vinklátová, Kunratice, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Nehoda i vraždy v Jizerkách. Tragédie připomíná naučná stezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.