Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příjezdová cesta u hřiště ve Zborovské nebude. Investor prohrál soud s městem

Před dvěma lety chtěl soukromý investor vybudovat příjezdovou cestu přes část dětského hřiště v liberecké Zborovské ulici, v takzvané Rokli. Proti tomu se postavil silný občanský odpor, vznikla i petice, kterou podepsalo více než čtyři sta lidí. Na stranu obyvatel se postavilo i město, které nakonec investor zažaloval. Soud se ale přiklonil na stranu obyvatel a města, příjezdovou cestu zde odmítl.

Prostor podél místa, kde měla cesta vzniknout, je na pozemku města a sousedí s lokalitou patřící zmíněnému podnikateli. Tamní obyvatelé ho využívají jako klidovou a relaxační oblast a město zde v roce 2013 zrekonstruovalo hřiště. 

Podle radnice investor není omezován na svých právech, protože jednu příjezdovou komunikaci k domu už má. „Jeho záměr jsme odmítli a lidem v této lokalitě oznámili, že s ním nesouhlasíme. A zároveň slíbili, že bude-li to nutné, jsme připraveni hájit naše stanovisko i soudní cestou. K tomu nakonec došlo, protože zájemce o zřízení zmíněné komunikace se sám obrátil na soud,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Klidovou lokalitu by podle místních narušila příjezdová cesta v pravém horním rohu fotografie.

Soud nejprve rozhodl ve prospěch vlastníka pozemku a v místě povolil nezbytnou cestu jako pozemkovou služebnost. Město se proto odvolal k soudu vyšší instance. „Jsem rád, že ten po důkladném posouzení celého případu dal naopak za pravdu nám,“ dodal primátor.

Krajský soud svým usnesením změnil rozhodnutí soudu prvního stupně a žalobu podnikatele na město Liberec zamítnul v plném rozsahu. „Ve zdůvodnění předseda soudu mimo jiné konstatuje, že žalobce nabyl pozemek jako zahradu a doposud nemá vydané územní rozhodnutí, ani stavební povolení,“ doplnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Podle ní se investor ještě může odvolat u Nejvyššího soudu, ten už však bude řešit pouze procesní hledisko případu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zborovská, rokle, investor, soud, město, Liberec, pozemek, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjezdová cesta u hřiště ve Zborovské nebude. Investor prohrál soud s městem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.