Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Roubenky v Jizerkách jsou až tři sta let staré. Připomínají těžký život místních

V Jizerských horách můžete stále narazit na mnoho roubenek. Ty dodnes připomínají historii i těžký život lidí, kteří zde dříve žili. Řada z nich se dochovala jen díky chalupářům.

Za roubenkami se můžete vydat na mnohem více míst než pouze na Jizerku. Nachází se zejména na jižních a východních svazích, třeba na Karlově, Horním Maxově, na Mariánské hoře nebo třeba Příchovicích. Přestože roubených stavení ubývá, stále jich v Jizerkách najdete desítky. „Mnoho těchto roubených chalup zachránili již hluboko v předrevolučních dobách chalupáři,“ připomněla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Roubenky vznikaly v Jizerkách od 14. století, nejvíce pak během třicetileté války. Tehdy toto území získal Mikuláš Desfours. Právě jeho rod postupně osidloval další části Jizerek.

Podle Vinklátové právě chalupáři mnohdy vdechli opuštěným roubenkám nový život. Věděli jste, že nejstarší dřevěné jizerskohorské chalupy jsou až tři sta let staré? „Lidé si je tehdy stavěli sami, bez architektů a stavebních firem. Při stavbě vycházeli z toho, co znali, i ze snahy přizpůsobit svůj domov tvrdým horským podmínkám,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička.

Tehdy stavěné roubenky měly tři hlavní části. V první se bydlelo a zároveň zde bylo největší teplo. Druhá obsahovala kamennou síň s černou kuchyní a poslední část byla věnována hospodářským zvířatům. Občas se přistavěla ještě dřevěná stodola. Obydlí bylo jednoduché a účelné. „V horách žili chudí lidé. Své domy museli budovat tak, aby dokázaly odolat dlouhé zimě, při které domy na několik měsíců zapadaly sněhem. Na jaře či na podzim se z nebe valí prudké deště a fičí silné větry,“ komentoval Mikulička.

Až příště budete kolem nějaké roubenky procházet, zkuste se na chvíli zastavit a představit si, jaké asi bylo v takové chalupě žít. Třeba v zimních měsících a zvlášť bez současných vymožeností,

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Jizerské hory, roubenky, chalupa, chalupář, Květa Vinklátová, třicetiletá válka, Mikuláš Desfours, Horní Maxov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roubenky v Jizerkách jsou až tři sta let staré. Připomínají těžký život místních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.