Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Česko si zítra připomene výročí 17. listopadu opět v ulicích. Liberec nebude výjimkou

Česko si ve středu připomene 32 let od sametové revoluce a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty. Konat se budou pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínku historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva, opatření proti epidemii covidu-19 nebo členství ČR v EU. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii zpět v ulicích.

V Liberci si Den boje za svobodu a demokracii připomenou zástupci města i kraje společně s veřejností z Památníku obětem komunismu v Parku Paměti národa v Jablonecké ulici. Vzpomínkové shromáždění se uskuteční v 10 hodin. Na něj naváže pietní pochod proti zapomínání k Pomníku obětem okupace 1968 na náměstí Dr. E. Beneše.

Ve stejný čas, tedy v 10 hodin, si zítra připomenou události 17. listopadu také v Jablonci nad Nisou. Slavnostní připomenutí je naplánováno u pomníku Bojovníků za svobodu vlasti a obětem bezpráví v ulici Generála Mrázka.

Zapálit svíčku, symbol naděje, mohou zítra lidé také v Tanvaldě a to hned na několika místech, například u Památníku T. G. Masaryka, Stromu svobody u gymnázia, Jahnova kamene nebo Pomníku císaře Josefa II. v Horním Tanvaldě. Pro tento den také bude připravena tematická stezka pro rodiny s dětmi, která povede podél bývalé bobové dráhy až na vyhlídku Špička.

Pestrý program si na tento den připravili také v Hrádku. Během dne si mohou zájemci v tematické dílne ve vestibulu kina vytvořit státní vlajku z korálků a náramky v barvě trikolory. Samotný vzpomínkový akt se uskuteční v 18 hodin v kině Brána Trojzemí. Následně bude promítán dokument o pestrém životě slavného česko-amerického ilustrátora Petra Síse Sny o toulavých kočkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, historie, vysoké, 1939, 1989, Liberecký, Česko, Liberec, Evropská unie, Sametová revoluce, pomník, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Tomáš Garrigue Masaryk, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Petr Sís, Tanvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko si zítra připomene výročí 17. listopadu opět v ulicích. Liberec nebude výjimkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.