Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Riedlova hrobka v Desné patřila sklářským králům. Město z ní chce vytvořit galerii

Původně patřila Riedlova hrobka, která se nachází v jizerskohorském městečku Desná, podnikateli a majiteli desenské sklářské hutě Josefu Riedlovi. Město Desná by zde chtělo vytvořit galerii a zpřístupnit místo veřejnosti.

Hrobku v novogotickém stylu, která se tyčí na kopečku nad Desnou, vystavil v 80. letech 19. století liberecký stavitel Adolf Burger. „Riedlova hrobka je jednou z dominant, kterou skutečně nepřehlédnete,“ uvedla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová. Přestože již v roce 1890 se mohli místní pochlubit dokončenou unikátní stavbou, vysvěcena byla kvůli sporům mezi místními farnostmi až o čtyři roky později.

Jako první byl do hrobky slavnostně pohřben Josef Riedel starší, přezdívaný také jako Sklářský král. Dnes se zde ale žádné ostatky nenacházejí. „Po vystěhování Riedlovy rodiny v roce 1945 se o hrobku nikdo nestaral, ostatky členů rodiny byly převezeny a uloženy do rodinné hrobky na hřbitově v Horním Polubném,“ přiblížil mluvčí kraje Jan Mikulička.

Turisty přivede k Riedlově hrobce nedávno vzniklá stezka Po stopách skláře Riedla, která spojuje dvě hlavní desenské dominanty, hrobku a Riedlovu vilu.

Nyní prochází hrobka postupnou obnovou. „Aktuálně je Riedlova hrobka přístupná veřejnosti jen nepravidelně a po předchozí domluvě. Do budoucna bychom rádi místo otevřeli veřejnosti častěji,“ sdělil Drbně tajemník města Desná Jaroslav Müller s tím, že do budoucna by zde měla vzniknout galerie.

Nyní probíhá postupná obnova objektu pod dohledem památkářů. „Ta zahrnuje různé práce včetně chemické úpravy,“ komentoval Müller. V letošním roce přispěl na restaurování presbytáře této památky kraj částkou 150 tisíc korun. „Zatím si i kvůli koronaviru netroufáme určit, kdy budou práce hotové,“ dodal tajemník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Desná, Jizerské hory, Jablonecko, Riedrova hrobka, hrobka, Josef Franz Riedl, galerie, Adolf Burger, Květa Vinklátová, Jaroslav Müller, Josef Riedel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riedlova hrobka v Desné patřila sklářským králům. Město z ní chce vytvořit galerii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.