Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šest let vězení pro Peltu a pět milionů pokuta. Rozsudek není pravomocný

Majitel fotbalového Jablonce Miroslav Pelta byl odsouzen k šesti letům vězení, zákazu činnosti na pět let a pokutu pět milionů korun. Jde o kauzu zmanipulovaných sportovních dotací v době, kdy Pelta působil jako šéf fotbalového svazu. Rozsudek není pravomocný, Pelta se navíc na místě odvolal. Do vězení by měla jít o někdejší náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

Pražský městský soud dospěl k závěru, že Pelta s Kratochvílovou se pokusili způsobit škodu nejméně 175,8 milionu korun.

„Až dostanu písemné vyhotovení rozsudku, tak se pak vyjádřím. Je to poločas, takže uvidíme, co dál. Každý nepodmíněný trest je překvapení pro každého, který si myslí, že je nevinen," řekl Pelta při odchodu ze soudní síně. Kratochvílová verdikt komentovat nechtěla.

Proti rozsudku se obratem odvolalo i státní zastupitelství, a to v neprospěch všech obžalovaných. Případem se bude zabývat pražský vrchní soud.

Soudkyně uvedla, že Pelta využil své osobní známosti s Kratochvílovou a ovlivňoval ji zejména při jejich schůzkách v bytě v centru Prahy tak, aby poskytla dotace konkrétním žadatelům o dotace. Mimo jiné jí předložil seznam preferovaných žádostí. Kratochvílová si pak počínala s vědomím, že nedůvodně znevýhodní ostatní žadatele. „Obžalovaní Pelta a Kratochvílová si na základě klientelismu stanovili vlastní kritéria hodnocení žádostí," konstatoval pražský městský soud.

Kvůli případu rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve Fotbalové asociaci ČR vzdal z vazby. Obžalovaní svou vinu odmítají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK

Štítky pelta, soud, vězení, devět let, fotbal, Miroslav Pelta, věznice, Simona Kratochvílová, dotace, FK Baumit Jablonec, Městský soud v Praze, Státní zastupitelství ČR, Vrchní soud v Praze, Fotbalová asociace České republiky, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest let vězení pro Peltu a pět milionů pokuta. Rozsudek není pravomocný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.