Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel bývalý politický vězeň Solovjev, bylo mu 97 let. Život spojil s Turnovem

Ve věku 97 let zemřel bývalý politický vězeň Sergěj Solovjev, bývalý dlouholetý předseda Konfederace politických vězňů v Semilech. Solovjev je osobností Libereckého kraje, narodil se v Turnově. Za svou činnost byl oceněn Poctou hejtmana.

Sergěj Solovjev se narodil 1. května 1924 v Turnově. Ruské jméno měl po otci, carském důstojníkovi a zajatci z první světové války. „Jako mladý voják se v roce 1947 zapojil do zpravodajské činnosti pro USA a již příští rok, v květnu 1948, byl zatčen a v pověstné mučírně na pražské Loretě mučen agenty Obranného zpravodajství. Odsouzen byl následně k trestu smrti za vojenskou velezradu a konspiraci. Rozsudek byl později zmírněn na doživotí," uvedla radní Turnova Eva Kordová. Vězněn byl také jeho bratr Jan, známý sochař a malíř, který zemřel v roce 2014. 

Solovjev prošel postupně věznicemi v Leopoldově, Opavě, Valdicích. Amnestie v roce 1960 jej osvobodila. „Prošel si nelidským týráním a zanechal svědectví o krutosti komunistických lágrů. Po listopadu roku 1989 pomáhal ze všech svých sil napravit křivdy politických vězňů. Působil jako předseda Konfederace politických vězňů,“ dodala radní.

Za svůj celoživotní přínos v boji za svobodu obdržel před čtyřmi lety Poctu hejtmana Libereckého kraje. „Velice mě úmrtí pana Solovjeva zasáhlo. Jeho osudy by vydaly na knihu plnou napínavého čtení a byly by zajisté poutavou kronikou pohnutých dějin 20. století. Jsem rád, že jsem ho mohl před čtyřmi lety ocenit za vše, co vykonal pro svoji vlast. Čest jeho památce,“ uvedl hejtman Martin Půta.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Turnov

Štítky solovjev, úmrtí, Turnov, politický vězeň, Konfederace politických vězňů České republiky, Liberecký kraj, Semily, první světová válka, USA, Obranné zpravodajství, Martin Půta, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel bývalý politický vězeň Solovjev, bylo mu 97 let. Život spojil s Turnovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.