Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Jizerek vyrazily desítky běžkařů, i když tratě se ještě neupravují

Do Jizerských hor dnes vyrazily desítky běžkařů, i když tratě Jizerská o.p.s zatím ještě neupravuje. V Bedřichově je 12 až 15 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách ke 30 centimetrů, řekl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s, jež se stará o úpravu magistrály v Jizerských horách.

„Už v pondělí, kdy bylo sotva pět centimetrů, tak se běžkaři rozcvičovali na stadionu. To jsme trochu kroutili hlavou, ale je vidět, že lidé jsou natěšení, aby něco mohli dělat. A dnes jsou to už desítky běžkařů," řekl Kunc.

Jizerská o.p.s. v zimě upravuje přes 200 kilometrů tras. Podle Kunce ale stopy na magistrále zatím upravovat nemohou. „Nejsou sněhové podmínky takové, abychom mohli uvažovat o úpravě. Každopádně sledujeme aktuální stav, a když by se stav sněhové pokrývky zdvojnásobil, tak budeme poptávat u Lesů ČR možnosti úprav. První schůzku s nimi ale máme předjednanou na 7. prosince," uvedl Kunc. Bez souhlasů Lesů ČR stopy v Jizerských horách upravovat nelze.

Tradičně jednou z prvních, kdo se na běžky vydal, byla dnes bývalá reprezentantka na lyžích Zuzana Kocumová. „Je to nádherné," řekla. Překvapilo ji, že na běžky se dá vyjet už od stadionu v Bedřichově. „Jsou vyšlápnuté stopy od lidí a občas projeté autem, protože asi Lesy ČR tady něco dělají," uvedla. Překvapilo jí, jak dobré podmínky na začátku sezony jsou. „Mám sice horší lyže, ale ani jednou jsem je neškrábla," dodala.

Ve středu by sice měla přijít obleva, podle Kunce to ale není na škodu, když na víkend by mělo opět mrznout. „Protože by se mohl udělat krásný základ, jak to v pátek promrzne," dodal.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky počasí, rekreace, Jizerské hory, lyžování, běh na lyžích, Bedřichov, Lesy České republiky, Zuzana Kocumová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jizerek vyrazily desítky běžkařů, i když tratě se ještě neupravují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.