Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místo bývalé školy Na Žižkově budou sociální byty. Staví je samo město

Na místě bývalé školy Na Žižkově v liberecké čtvrti Rochlice vyrostou tři domy s celkem devětačtyřiceti sociálními byty. Investorem je samo město. Pro radnici to znamená investici 140 milionů korun. Asi polovinu nákladů by město rádo získalo z evropských dotací. Hotovo má být v červnu 2023. Kromě bytů v místě vznikne i padesát parkovacích míst.

Pro stavební firmu nejde o úplně jednoduchý pozemek, nachází se v prudkém svahu a musí se odstranit čtyři metry terénu. „Jsou tam staré stavby, co byly původně zbourané a zasypané. Je to vlastně zbořené dovnitř do původního staveniště, to musíme celé vybrat," uvedl výkonný ředitel První podještědské stavební Martin Stašák s tím, že terénní práce chce firma stihnout ještě do Vánoc. 

Objev na bývalé základce Na Žižkově. Archeologové objevili malovanou plachtu s Ještědem

Zajímavý objev se podařil archeologům na bývalé základní škole Na Žižkově v Liberci. Ti vždy prozkoumávají budovy, které se budou buď demolovat, nebo rekonstruovat, a i nyní byli úspěšní. Našli totiž velkou plachtu, která pravděpodobně kdysi...

Místo bývalé školy, kterou nechalo město zbořit, vyrostou tři bytové domy, jeden s pětadvaceti a dva s dvanácti byty. Všechny budou určeny pro sociální bydlení, kterého je v Liberci nedostatek. Liberec sociální byty podle svých pravidel přiděluje lidem v bytové nouzi či ohrožené ztrátou bydlení, ohroženým rodinám s dětmi, seniorům, lidem s nízkými příjmy a se zdravotním nebo sociálním handicapem.

Město by rádo v areálu bývalé školy do budoucna postavilo dalších sto podobných bytů. „Je to krásná jižní stráň s výhledem na Ještěd, takže to bude i docela lukrativní bydlení," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Nové byty vyrostou v ulici Na Žižkově

 Podle něj by tam chtěli mít nejen sociální byty, ale i takzvané startovací nebo městské jako motivační při získávání učitelů, lékařů, strážníků či jiných profesí, pro něž je těžké získat pracovníky. „Tento typ bytů město nemá nebo velmi málo," dodal Zámečník.

Město výstavba bytů vyjde na asi 140 milionů korun. „Podél ulice vznikne objekt se čtyřmi samostatnými vchody. Veřejná zakázka byla zadávána v otevřeném nadlimitním řízení s předpokládanou hodnotou 120 milionů korun bez DPH, uvedená cena je maximální a nejvýše přípustná,“ dodala náměstkyně pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová (ANO). Zhruba polovinu nákladů chce město zaplatit z evropských dotací, hotovo pak má být v létě roku 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky na žižkově, rochlice, Liberec, sociální byty, Žižkov, Liberec VI-Rochlice, bydlení, Jaroslav Zámečník, Radka Loučková Kotasová, Vánoce, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Igráček Hejrupáček

Takto by to mělo vypadat a nemíchat městské bydlení s družstevním. Ať si město postaví své domy a do nich si ubytuje pospolu sobě rovné. Obvykle vznikají problémy a konflikty, každý si bydlení totiž představuje jinak.

Úterý, 14. února 2023, 12:37Odpovědět

Přemýšlím nad tím, který kreten vymyslel pojem "sociální byt".

Sobota, 4. prosince 2021, 11:21Odpovědět

Místo bývalé školy Na Žižkově budou sociální byty. Staví je samo město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.