Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hala pro kynology, do které se vejde i kamion. Celníci představili nové výcvikové zázemí

Kynologové celní správy v Heřmanicích na Liberecku mají novou výcvikovou halu, do které se vejde i kamion. Zařízení, které umožní rozšířit a zkvalitnit výcvik služebních psů, stálo 45 milionů korun a celní správa jeho výstavbu financovala z vlastních prostředků bez dotací. Řekl na dotaz Milan Poulíček, generální ředitel Generálního ředitelství cel.

Dosud celníci cvičili jen venku, teď mají možnost cvičit prakticky neomezeně i večer po setmění. „Umožní to cvičit častěji a v co nejlepších podmínkách. Výcvik se zintenzivní, slibujeme si od toho, že bude probíhat častěji a nebude nutné ho předčasně ukončit třeba kvůli tmě nebo špatnému počasí," řekl Petr Müller, který má u celní správy na starosti služební kynologii.

V nové hale získali kynologové i místnost se sterilizací a samostatné oddělené a zabezpečené sklady na jednotlivé vzorky pachů pro výcvik. „Na rozdíl od jiných zemí, kde se cvičí na napodobeninách, my cvičíme na skutečných látkách a jen doplňujeme další," řekl Müller. Kynologové tak mají ve skladech i vzorky drog, bankovek nebo cigaret. Jsou zabezpečené v oddělených místnostech, aby se pachy nemíchaly a psi se mohli cvičit na konkrétní pach.

Psi celníků umí vyhledávat drogy, zbraně i slonovinu

Výcvikové středisko pro služební kynologii Celní správy ČR vzniklo v Heřmanicích nedaleko česko-polské hranice v roce 1996 a od roku 2005 má status světové celní organizace. Za dobu své existence vychovala základna na 1000 psů s psovody pro českou celní správu. Základnou prošla také stovka psů s psovody ze zahraničí - z Evropy, Peru či Ruska, ale také třeba z Ekvádoru a Izraele. V posledních dvou letech se ale podle Müllera zahraniční kurzy kvůli koronavirovým opatřením neuskutečnily.

V současné době má celní správa 43 psovodů a 66 služebních psů vycvičených na vyhledávání drog, léků, cigaret, zbraní a střeliva, ale také vzácných zvířat či slonoviny nebo bankovek. V květnu tu dokončili výcvik pěti psů schopných vyhledávat osoby s covidem-19. Nově letos začali celníci cvičit psy na vyhledávání osob ukrytých v dopravních prostředcích. Celní správa tím reagovala na zvýšený výskyt běženců ukrytých v autech a kamionech, které několikrát odhalily rentgeny. „To záření je tak vysoké, že chceme tyto případy eliminovat," dodal Müller.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa ČR

Štítky správa, clo, stavby, kynologie, Heřmanice, celní správa, Petr Müller, Milan Poulíček, pes, Liberecký kraj, droga, Celní správa České republiky, Rusko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hala pro kynology, do které se vejde i kamion. Celníci představili nové výcvikové zázemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.