Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Adventního běhání se zabojují i Liberečáci. Jiříčkovi chtějí vyběhat speciální kočárek

Zatímco ulice měst zdobí vánoční výzdoba, doma se peče cukroví a všichni se chystají na Vánoce, skupina nadšenců si v rámci Adventního běhání nasadí každý den botasky a vydají se často již za tmy nasbírat několik kilometrů. Těmi podpoří několik dětí, se kterými se život nemazlil. Mezi nimi je i desetiletý Jiříček z Liberce.

Od 1. do 25. prosince se každý den sejdou a společně vyběhnou skupinky běžců i jednotlivci s dobrým srdcem na desítkách míst v České republice. Do Adventního běhání se každoročně zapojí několik tisíc lidí, kteří chtějí svým pohybem zahřát sebe, ale i srdce dětí a jejich rodin, které se potýkají často s vážnými zdravotními problémy.

Za Adventním běháním stojí dnes mnoho lidí, na počátku ale byla Babeta, která nechtěla předvánoční čas trávit jen jezením cukroví a lenošením. Ze začátku se k ní přidalo pár nejbližších kamarádů, dnes má skupina na facebooku Adventní běhání, kde se běžci podporují a vzájemně motivují, okolo 5 000 členů. Více si o příběhu Babety můžete přečíst na webu Adventní běhání.

Každý naběhaný kilometr se počítá, jedinou podmínkou je, že každodenní běh musí trvat minimálně 30 minut. Zda za tu dobu ale lidé urazí kilometry tři a chvílemi jdou nebo se vydají třeba na půlmaraton, to už je na každém z nich. Naběhané kilometry se díky přispění sponzorů promění na peníze, které letos poputují k Anetce, Emě, Gretě, Mie a Jiříčkovi. „Když se Jiříček z Liberce před deseti lety narodil, byl zcela zdravé miminko. Ve třech letech mu ale lékaři bohužel diagnostikovali zhoubný nádor na mozkovém kmeni. Meduloblastom v zadní jámě lebeční, uvádí autoři Adventního běhání.

Adventní běhání probíhá zatím tři dny. Dle aktuálního žebříčku je letošním nejaktivnějším Advenťákem Karel S. se zatím zvládnutými 93 kilometry, mezi ženami pak zatím vede Jana T. s 50 kilometry.

Následovala zdánlivě úspěšná devítiměsíční léčba, po které se ale nádor vrátil.Jiřík prodělal operaci mozku, protonové záření a znovu rok chemoterapií, následně kortikoterapii a léčbu po následcích protonového záření. Pak přestal chlapeček chodit, začaly ochabovat svaly a také nabíral na váze následkem medikamentů. Nejlépe ze všeho znal Jiřík v předškolním věku nemocnici v pražském Motole, informují autoři běžecké výzvy.

Aktuálně Jiříček navštěvuje speciální základní školu, kterou zvládá s asistentem. Přestože musí stále jezdit na kontroly a i po operaci oka má problémy se zrakem, ani na chvilku se nevzdává. Letošní vyběhané peníze tak poputují mimo jiné i k Jiříčkově rodině. Cílem běžců je zaplatit Jiříkovi roční terapie a zároveň speciální kočárek pro handicapované.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adventní běhání

Štítky Liberecký, běh, Adventní běhání, advent, Vánoce, charita, Liberec, Česko, Fakultní nemocnice v Motole, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Adventního běhání se zabojují i Liberečáci. Jiříčkovi chtějí vyběhat speciální kočárek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.