Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoční stromky z Ralska ozdobí dětské domovy, školy i domy seniorů

Vánoční stromky z Ralska potěší děti v dětských domovech, školách i mateřinkách a také seniory v pobytových zařízeních. Pracovníci Vojenských lesů a statků Mimoň (VLS) jim v sobotu rozvezli 50 stromků, převážně boroviček. Tradiční předvánoční akce se letos koná popatnácté, řekl mluvčí vojenských lesů a statků Jan Sotona.

„Stromky pro dětské domovy v kraji mají u nás již letitou tradici, poprvé jsme je dětem dodali v roce 2006. I letos půjde tradičně o stromky, které je třeba v porostech vyřezat v rámci pěstebních zásahů. Nejsou možná tak dokonalé, jako stromky pěstované speciálně pro Vánoce na plantážích, o to více ale budou odpovídat vánočním tradicím. A všechny mají certifikát PEFC, který dokládá, že pocházejí z lesů, v nichž se hospodaří trvale udržitelným způsobem," doplnil ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský.

Převážnou část stromků tvoří borovice, která je typickou dřevinou unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem. Lesníci Vojenských lesů a statků je dnes, před adventním víkendem, rozvezli do osmi dětských domovů do Frýdlantu, České lípy, Semil, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonného v Podještědí, Dubé-Deštné, ale i do dětského domova Sluníčko přímo v krajském městě. Další dvě desítky stromků z Ralska darovali lesníci mateřským školám a dalším školním zařízením na Českolipsku a také domům seniorů v Mimoni a ve Stráži pod Ralskem.

Obdarovat děti v dětských domovech může i veřejnost prostřednictvím Vánočního stromu splněných přání. Charitativní akce Květoslavy Pěčkové se letos koná počtyřiadvacáté, za ty roky dokázala splnit tisíce dětských přání a ani koronavirus projekt nezastavil. Vánoční strom se letos přestěhoval do centra Liberce do Nákupní galerie Plaza jen pár kroků od radnice. „Přispět ale mohou lidé také v Turnově, kde je menší odnož stromku v muzeu," řekla Pěčková. Dárci mají možnost si vybrat z bezmála 500 lístků s přáním a koupit dárek konkrétnímu dítěti. Ten pak vánočně zabalí a doručí do 13. prosince k vánočnímu stromu. O dva dny později si je pak ředitelé dětských domovů převezmou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VLS Mimoň

Štítky ČR, rodina, lesy, Vánoce, Ralsko, dětský domov, vánoční stromek, les, Programme for the Endorsement of Forest Certification, Bezděz, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční stromky z Ralska ozdobí dětské domovy, školy i domy seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.