Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Raději tunel než most. Iniciativa v Českém ráji se obává hluku a emisí

Tunel místo mostu žádá část obyvatel Rovenska pod Troskami na Semilsku na plánované nové silnici I/35, která by měla v budoucnu zajistit lepší spojení z Turnova na Jičín přes Český ráj. Informuje o tom dnešní liberecká příloha MfDnes.

S návrhem přišla občanská iniciativa I/35 Českým rájem šetrnější cestou, která se obává hluku a znečištění emisemi. Přemostění údolí a celá silnice navíc podle ní Český ráj hyzdí a tunel by byl méně invazivním řešením pro celou oblast.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo letos v létě souhlasné stanovisko pro výstavbu silnice 35 z Turnova do Jičína s variantou severovýchodního obchvatu Rovenska pod Troskami. Nová silnice, dlouhá zhruba 32,5 kilometru, by měla zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého kraje a odvést tranzitní dopravu z obcí. Uvažovalo se nejprve o stavbě s parametry dálnice, k tomu ale není vzhledem k hustotě dopravy důvod. Trasy byly původně tři, vítězná varianta z velké části kopíruje současnou silnici od Turnova na Jičín.

Podle iniciativy ministerstvo zcela pominulo jižní variantu a v dokumentu hovoří pouze o severní. „Ta je pro nás nešťastná už jen proto, že je Rovensko v dolíku a už teď se potýkáme s problémem kvůli zplodinám z topení. A teď by došlo ještě k dalšímu zahlcení hlukem a emisemi z dopravy," řekl za iniciativu Tomáš Zajíc. „V dnešní době moderních technologií by měl tunel nejmenší dopad do krajinného rázu. Český ráj už nikdy další nebude," dodal Zajíc.

O trase a podobě rychlostní silnice se diskutuje už přes 20 let. Podle ŘSD byla trasa projednána s obcemi a stanovisko MŽP je závazné. Se zahájením stavby počítá studie nejdříve v roce 2029, náklady odhadují projektanti na zhruba 8,3 miliardy korun bez DPH.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Tunel Blanka

Štítky silnice, stavby, ŘSD, Český ráj, Liberecký, Královéhradecký, tunel, hluk, Jičín, Turnov, Rovensko pod Troskami, Ministerstvo životního prostředí České republiky, okres Semily, Tomáš Zajíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Raději tunel než most. Iniciativa v Českém ráji se obává hluku a emisí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.