Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Komplikovaná stavba Rádelského mlýna je hotová. Okolní obce si oddechnou

Dnes proběhlo slavnostní otevření nově vybudované mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn, která byla oproti původním předpokladům dokončena s půlročním předstihem. Plné zprůjezdnění významného dopravní uzlu uleví řidičům, dopravcům i okolním městům a obcím.

Původní křižovatka byla na tomto místě vybudována v 70. letech. O její přestavbě se mluvilo od roku 2015. Práce na přestavbě Rádelského mlýna byly zahájeny 2. března 2020 a právě dnes byla nákladná a náročná stavba dokončena. Hlavním cílem vybudování nové mimoúrovňové křižovatky bylo zvýšení bezpečnosti v daném místě.

Právě Rádelský mlýn doposud patřil mezi lokality s nejčastějším výskytem dopravních nehod. To by se mělo díky přestavbě změnit. „Pro policii i veřejnost je otevření této křižovatky zásadním krokem. Od roku 2015 do začátku stavby v roce 2020 zde došlo k 85 nehodám,“ sdělil dnes Pavel Bartoš, náměstek ředitele Krajského ředitelství PČR. Nehody v tomto úseku si za posledních pět let vyžádaly tři těžce zraněné a dvacet osob skončilo s lehkým zraněním.

Pro policii bylo náročné i období samotné realizace stavby, kdy řidiči využívali různé objízdné trasy a často docházelo k jejich zablokování nákladními automobily. „Tak navigace a kamioňáci, to je kapitola sama o sobě. Samozřejmě zde docházelo k tomu, že někteří řidiči nákladních automobilů nerespektovali značení a vjížděli například na Rádlo,“ komentoval Bartoš s tím, že po dobu dvou let byl na nejrizikovějších místech posílen dohled hlídek.

U Rádelského mlýna znovu začínají práce. Provoz bude omezen

Na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu čekají od úterý motoristy další změny. Po zimním období, kdy se přes rekonstruovanou křižovatku Rádelský mlýn jezdilo v obou směrech dvěma pruhy, tam bude provoz znovu omezen. Doprava bude nově vedena...

Je to nejhezčí vánoční dárek, říká jablonecký primátor

Stavba přinese výrazné odlehčení dopravy zejména pro Jablonec, který byl po dobu stavby od hlavního tahu I/35 odříznut. „Samozřejmě mám z dokončení stavby v předstihu radost. A myslím, že je to nejhezčí vánoční dárek, protože problémy spojené s touto křižovatkou byly obrovské,“ sdělil dnes novinářům primátor Jablonce Jiří Čeřovský. Podle něj je nová křižovatka velkým počinem zejména pro okolní obce. Ulevit by se ale mělo nejen místním, ale také všem řidičům, kteří tudy projížděli osobními i nákladními automobily, a stejně tak dopravcům.

Na slavností otevření dorazil i ministr dopravy Karel Havlíček, ten zhodnotil stavbu a časnější dokončení za skvělou práci. „Je to veledůležité dílo a mám radost, že jsme ho společně všichni zvládli,“ řekl. Zkrácení původního termínu kvituje také hejtman Martin Půta, který dnešní dokončení okomentoval slovy: „Jsem moc rád za zkrácení termínu, ačkoliv ze začátku byla komunikace trochu vyhrocená. Věřím, že tato metoda urychlení staveb se použije i na dalších projektech.“

Zimní uzavírky na Rádle a v Hodkovicích skončily, pro náklaďáky platí zákaz i nadále

Na krajských silnicích v Rádle a Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku skončily včera o půlnoci zimní uzavírky vyvolané rekonstrukcí křižovatky Rádelský mlýn na I/35 z Liberce na Prahu.

Na dotaz Půta také uvedl, že na jaře bude kraj společně s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD ČR) jednat o opravách silnic, které byly výrazně zatíženy dopravou kvůli objízdným trasám během uzavírky Rádelského mlýna. To potvrdil i generální ředitel ŘSD Radek Mátl. ŘSD je dle něj připraveno se na opravách těchto komunikací finančně podílet.

Podle Mátla je Rádelský mlýn specifickým a výjimečným projektem. „Takových staveb není mnoho. Byla sice poměrně drahá na to, že jde o lokální záležitost, na druhou stranu myslím, že to stálo za to,“ podotkl. Náklady celé stavby se vyšplhaly na 408 milionů bez DPH. Dle generálního ředitele byl tento dopravní uzel z hlediska nehod opravdu rizikový a ochránit lidský život na komunikaci je to nejdůležitější.

Na Rádelském mlýně by se mělo pracovat i v příštím roce, jak ale již dříve uvedl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp, půjde již jen o dodělávání prací mimo vozovku, jako je například výsadba zeleně.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky silnice, stavby, správa, ŘSD, Liberecký kraj, Rádelský mlýn, mlýn, Ředitelství silnic a dálnic, rekonstrukce, Pavel Bartoš, doprava, Martin Půta, Radek Mátl, Karel Havlíček, Jiří Čeřovský, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Gottstein

Zajímalo by mě proč se všude uvadelo otevření 10.12. V 09:00 hodin a kolik stovek řidičů se muselo otáčet a vydat se po objizdkach! Kolem 14 hodiny byla křižovatka ještě uzavřena!

Pátek, 10. prosince 2021, 17:26Odpovědět

Komplikovaná stavba Rádelského mlýnu je hotová. Okolní obce si oddechnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.