Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koronavirus a statistika. V Libereckém kraji letos zemřelo o třicet procent víc lidí než loni

V Libereckém kraji žilo na konci září 442 160 obyvatel, je to o 316 méně než na začátku letošního roku. Hlavním důvodem byl přirozený úbytek obyvatel, když výrazně víc lidí zemřelo, než se jich narodilo. Kraj tímto způsobem ztratil 1112 obyvatel. Podle údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), dopady zmírnil přírůstek stěhováním. Za devět měsíců letošního roku se do kraje přistěhovalo o 796 lidí víc, než z něj odešlo.

V Libereckém kraji zemřelo do konce září 4455 lidí, je to o 30 procent víc než ve stejném období loňského roku. Hlavním důvodem je zřejmě koronavirus. Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví (MZ) podlehlo v kraji v prvních třech čtvrtletích komplikacím spojeným s koronavirem 842 lidí. Skutečný počet zemřelých s covidem bude ale pravděpodobně ještě vyšší. Podle údajů ČSÚ umíralo v Libereckém kraji v předchozích deseti letech za stejné období v průměru kolem 3354 lidí. Loňskou statistiku v prvních devíti měsících koronavirus v tomto směru ještě příliš nepoznamenal, do konce září zemřelo v kraji s covidem deset lidí.

Přirozený úbytek obyvatel nedokázala zmírnit ani porodnost. Od ledna do konce září letošního roku přišlo v Libereckém kraji na svět jen 3343 dětí, to je o 120 méně než ve stejném období loňského roku. Podle statistik jde o nejnižší počet narozených dětí za poslední desetiletí. Méně než 3400 dětí se v kraji za stejné období narodilo jen v roce 2014, ale i tehdy jich bylo víc - 3397. V průměru se v Libereckém kraji v posledních deseti letech narodilo za devět měsíců roku 3543 dětí.

Obyvatel ubylo v prvních devíti měsících roku ve všech okresech Libereckého kraje s výjimkou Liberecka, které je největším okresem. Na konci září tam žilo 175 880 lidí, což bylo o 415 víc než na začátku roku. Na Liberecku tak žije téměř 40 procent obyvatel kraje. Přirozenou cestou ztratil okres 348 lidí, což je mezi okresy nejvíce, a to především kvůli vysokému počtu zemřelých. Dětí se zatím letos na Liberecku narodilo 1352, o 79 méně než loni. Zemřelých ale bylo 1700, to je o 410 víc než před rokem. Přirozený úbytek z velké části vykompenzovala migrace, díky níž okres získal 763 lidí.

Nejvíc obyvatel ztratilo v kraji ve třetím čtvrtletí Jablonecko, které o obyvatele přišlo nejen přirozenou cestou, ale také stěhováním. Celkově ale pomohla migrace dopady koronaviru v kraji zmírnit. Do Libereckého kraje se do konce září přistěhovalo 4593 lidí a 3797 z něj odešlo. Kraj tak získal stěhováním 796 nových obyvatel. Před rokem byl poměr opačný a kraj stěhováním 510 lidí ztratil.

Po loňském propadu způsobeném zřejmě koronavirovými opatřeními přibylo letos sňatků. Za devět měsíců vstoupilo do manželství 1664 párů, to je o 54 víc než za stejné období minulého roku. Tehdy se uskutečnilo 1610 svateb. Opět ale ubylo rozvodů. Soudy ukončily 728 manželství, to je o 17 méně než loni. Byl to nejnižší počet rozvodů od roku 2010. V desetiletí před pandemií ukončovaly soudy za stejné období v průměru kolem 898 manželství. Pod 800 se dostal počet rozvodů mimo posledních dvou let jen v roce 2018.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky demografie, 3. čtvrtletí, ČSÚ, Liberecký kraj, počet obyvatel, COVID-19, Český statistický úřad, stěhování, manželství, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus a statistika. V Libereckém kraji letos zemřelo o třicet procent víc lidí než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.