Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před deseti lety zemřel Václav Havel. V Liberci strávil srpen 1968, otevřel knihovnu

Je to deset let, co zemřel Václav Havel. Dramatik a také československý a český prezident je spojen i s Libercem, kde ho jako nově zvoleného prezidenta v roce vítalo zaplněné náměstí. Před dvaceti lety tu také otvíral tehdy novou budovu knihovny. V Liberci strávil i pohnuté srpnové dny roku 1968, dvaadvacátého zazněl jeho hlas z města pod Ještědem ve vysílání svobodného vysílače Liberec. Václav Havel zemřel 18. prosince na Hrádečku na Trutnovsku.

O smrti bývalého prezidenta Václava Havla informovala jeho oficiální webová stránka. V neděli 18. prosince 2011 se tam objevilo krátké sdělení. „Dnes nás opustil Václav Havel. V jeho poslední chvíli s ním byla jeho manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o něj také v posledních měsících staraly." 

U jeho smrti v Hrádku byla jeho manželka Dagmar Havlová. Havel měl zemřít ve spánku zhruba v devět hodin a 46 minut. Oficiální příčinou smrti bylo selhání oběhové soustavy. Rakev s jeho ostatky byla hned v pondělí na několik dní vystavena v Pražské křižovatce v centru metropole. 

Havel mnohokrát navštívil i Liberec. Zásadní byl jeho pobyt ve městě v srpnu roku 1968, kdy Československo obsadily armády Varšavské smlouvy. V Liberci byl tehdy na návštěvě u známých. O probíhající okupaci se dozvěděl v Oblastní galerii, kde byl na večírku. „Večírek to byl vydařený, ale nemohl jsem se zbavit pocitu, že ve vzduchu je něco divného,“ vzpomínal o mnoho let později Havel. Sám se později zúčastnil protestů v centru města, zažil i střelbu jednoho z ruských vojáků. 

Ve městě nakonec zůstal celý týden, v rozhlase komentoval dramatické události tehdejších dní společně s Janem Třískou. Nahrávka se přitom objevila až v roce 2013. 

„Přátelé, v brzké době se možná objeví ve vašem okolí další, drobnější krajští, okresní a místní kolaboranti. Budou říkat, že musíme být realističtí, že když oni nepřevezmou funkce, převezmou je horší lidé z řad okupantů. Budou se tvářit jako zachránci národa,“ říká v nahrávce Havel.

Celou nahrávku si můžete poslechnou tady

Další významná návštěva přišla až o dvaadvacet let později. Z dramatika a vůdce disentu je československý prezident. Z balkonu radnice sleduje do posledního místa zaplněné náměstí, lidé stojí i v přilehlých ulicích. Havel vzpomíná i na události srpna 1968.

O jedenáct let později se v Liberci otevírá nová knihovna na místě vypálené synagogy. Prezident Havel je u toho. Otevření provázely velká bezpečnostní opatření, budovu dokonce hlídali ostřelovači.

Právě knihovna si Václava Havla připomněla i nyní, u lavičky Václava Havla, která je na prostranství před budovou, proběhla vzpomínková akce s názvem Václav Havel Forever, která spojila dvě výročí – otevření knihovny před dvaceti lety a prezidentovo úmrtí před deseti lety. 

Na Havla nyní zavzpomínal i hejtman Martin Půta (SLK). „Vzpomínám na hudební festival v Trutnově a jeho nesmělé úsměvy, které kolem sebe rozdával. Na předávání cen v Pražské křižovatce o mnoho let později, kde bylo viditelné, jak mu ubývají síly. A na listopad a prosinec 1989, kdy se pro mě stal symbolem naděje na změnu poměrů, na konec vlády jedné strany a návrat k demokratickým tradicím naší země,“ uvedl.

„Václav Havel byl můj president a také symbol naší cesty po roce 1989. Směr cesty a úspěchy našeho konání jsou dnes ale už jen a jen na nás,“ dodal.

Havla si připomíná i vedení města, které na radnici nechalo instalovat plachtu s Havlovým portrétem. Bývalý prezident přitom vzbuzuje vášně i deset let po smrti. V říjnu vandal na pachtu zaútočil bílou barvou. „Možná je to důsledek frustrace, jak dopadly volby třeba pro některé nepříznivce Václava Havla. Nevím, ať si každý udělá obrázek sám,“ řekl tehdy primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Barvu se nakonec podařilo odstranit. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky Václav Havel, úmrtí, výročí, Liberec, srpen 1968, knihovna, smrt, okres Trutnov, Ještěd, Hrádeček, radnice, Starostové pro Liberecký kraj, Dagmar Havlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Před deseti lety zemřel Václav Havel. V Liberci strávil srpen 1968, otevřel knihovnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.