Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místo ústavu domácnosti s podporou. V Jestřebí skončila výstavba domovů pro klienty s hendikepem

Nově klienti Domova Sluneční dvůr v Jestřebí budou mít k dispozici zázemí, které již nebude připomínat nemocniční prostředí nebo klasické ústavy, ale daleko více skutečné domovy. V těch bude mít každý klient vlastní pokoj.

Během transformace, která trvala celkem čtrnáct let, vznikly z jediného ústavního zařízení celkem čtyři domovy pro hendikepované osoby. „Z tohoto mám radost a v transformaci dalších zařízení pokračujeme,“ uvedl hejtman Martin Půta. Nové zázemí nahradí původní klasický ústav.

V Raspenavě vzniknou nové domy pro děti s mentálním a kombinovaným postižením

V létě začne v Raspenavě výstavba nových domů pro děti a mládež s postižením. Současný objekt totiž již nevyhovuje současným potřebám.

Moderní podoba zařízení pro osoby se zdravotním postižením v Jestřebí poskytuje domov a zázemí dospělým osobám s mentálním a kombinovaným postižením. „Smyslem transformace je odstranit dojem nemocničního prostředí či vězení a proměnit ústavy v zařízení, která více podporují klienty,“ přiblížil náměstek hejtmana Petr Tulpa. Nová podoba domova nabízí klientům zázemí v podobě skupinových domácností, ve kterých žije vždy šest osob. Každá má vlastní pokoj a dále mají k dispozici společný obývací pokoj, kuchyň sociální zázemí a prádelnu.

Přestože klientům domova pomáhá odborný personál, jedním z hlavních cílů je podpora jejich samostatnosti. Klienti se tak zapojují do běžných aktivit každodenního života, jako je vaření, praní nebo nákupy. 

Domov Lada pro ženy s kombinovaným postižením je hotový, domov poskytne šesti klientkám

Celkem šesti ženám poskytne zázemí nový Domov Lada, který je součástí krajského Domova Sluneční dvůr z Jestřebí. Na Českolipsku skončila jeho výstavba, která stála 21,8 milionu korun.

Součástí transformace, která začala v roce 2007, bylo například vybudování domova v Partyzánské ulici v České Lípě pro sedm klientek, domova v Sosnové pro dvanáct osob nebo domu v České Lípě na Ladech pro šest osob.

Výstavba nových domovů započala v květnu 2020 a skončila letos v říjnu. V Jestřebí vyrostl nový jednopodlažní objekt, se třemi vzájemně propojenými domovy. Zároveň došlo na rekonstrukci dvoupatrové budovy, ve které bude sídlit vedení domova a centrum denních aktivit Domova Sluneční dvůr. Za vybudování nových domovů zaplatil Liberecký kraj přes 74 milionů korun, přičemž devadesát procent nákladů pokryla evropská dotace. „V nejbližších době začne stavba dalších domovů, APOSS v Nové Vsi a v TEREZA v Semilech,“ dodal Půta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Domov Sluneční dvůr, Jestřebí, Českolipsko, domov, Martin Půta, Petr Tulpa, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Místo ústavu domácnosti s podporou. V Jestřebí skončila výstavba domovů pro klienty s hendikepem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.