Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vlakem Českým rájem za hrady, zámky i do depa

Jedním z nejvyhlášenějších turistických cílů je Český ráj. Jako úplně první v republice tu byla v roce 1955 vyhlášena chráněná krajinná oblast, zároveň se zde nachází jedinečný geopark, který se v roce 2015 jediný v Česku stal členem Globální sítě geoparků UNESCO. O množství přírodních i historických památek v tomto přitažlivém regionu nemluvě.

S příchodem železnice do Českého ráje, se výrazně pojí rozvoj turistiky. Spojení s Libercem, Pardubicemi a Prahou zvýšilo zájem o krásy této části Libereckého kraje, který neupadá ani dnes. „Pohybovat se po Českém ráji vlakem a potom pěšky, to je ta nejlepší možná volba. Nemáte starosti s parkováním, vlakem jedete půvabnou krajinou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výchozím místem pro výlety nechť je samotné srdce Českého ráje, jímž je Turnov. Ve městě se nachází řada míst, které by při návštěvě byla škoda opominout – například Muzeum Českého ráje a jeho nová expozice věnovaná horolezectví.

V Turnově mají hned dvě železniční stanice – hlavní nádraží Turnov a zastávka Turnov město. Z druhé jmenované vychází několik turistických stezek, pozornosti by ale neměla uniknout ta červeně značená. Nese název Zlatá stezka Českého ráje a přiblíží nejznámější místa.

Z turnovského hlavního nádraží se pak lze na průzkum tohoto malebného regionu vydat hned několika směry. Cesta vlakem k Jičínu představí to nejznámější: hrady Valdštejn, Hrubá Skála, Trosky a pohádkový Jičín. Z každé zastávky se turisté snadno dostanou po velmi dobře značených turistických i cyklistických trasách k těm nejznámějším výletním cílům. Pokud se vydají směrem na Železný Brod a Semily, čeká je krajina kolem řek Jizery a Kamenice bohatá na tradiční lidovou architekturu, sklárny, rozhledny a hrady.

Depo Turnov je od roku 2021 zapsáno jako kulturní památka. Skládá se z lokomotivní remízy, železniční točny, vodojemu, vodního jeřábu a popelové jámy v kolejišti. Není otevřeno denně, nicméně pořádané akce jsou včas avizovány na webu https://kolejklub.cz/.

I z Turnova je možné odvézt si zajímavý dárek v podobě regionálního výrobku. Kromě šperků z Granátu  to může být i něco z produkce firmy Jablečná, která vyrábí produkty ze starých odrůd jablek pěstovaných šetrným způsobem v Českém ráji. Od turnovského řemeslníka Jana Petrnouška si zájemci mohou pořídit do kuchyně dýhované nádobí, ke kterému se hodí dřevěné lžíce a mísy od Turnovana Břetislava Jansy. Každého kuchaře pak při přípravě jídel potěší kvalitní základní suroviny, jakými jsou například oleje, pesta nebo omáčky z Dobrot z ráje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky tip na výlet, Český ráj, Liberecký kraj, hrad, Turnov, zámek, Česko, Květa Vinklátová, chráněná krajinná oblast, historická památka, Praha, Liberec, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

TIP NA VÝLET: Vlakem Českým rájem za hrady, zámky i do depa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.