Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Další mrazivé ráno. Předpověď ale slibuje oteplení, o víkendu může být patnáct stupňů

Liberecký kraj se dnes probudil do dalšího mrazivého rána, i když je o něco tepleji než v neděli. Nejchladněji bylo před sedmou ráno na Jizerce v Jizerských horách, na stanici Jizerka - Rašeliniště klesla teplota k minus 20,8 stupně Celsia, řekla Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V dalších dnech ale přijde výrazné oteplení, o víkendu může být až patnáct stupňů.

Všechny silnice v kraji jsou s opatrností sjízdné. Hlavní tahy jsou většinou suché a vymrzlé, místy mohou být mokré po chemickém ošetření. Na silnicích nižších tříd hlavně ve vyšších polohách leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Na Liberecku zatím zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kterou silničáři nesolí. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice jet po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Obloha je dnes ráno v Libereckém kraji většinou jasná nebo oblačná, teploty se pohybují od minus tří do minus osmi stupňů. Přes den bude podle meteorologů oblačnosti v kraji přibývat, objevit se může i slabé sněžení. Pod bodem mrazu se teploty udrží po celý den, na horách bude až minus pět stupňů.

O silvestrovském víkendu se maxima mohou dostat až k 15 stupňům Celsia. Teplý a poměrně suchý bude i začátek nového roku. Pozvolné oteplování s sebou na začátku týdne přinese riziko vzniku ledovky. V západním proudění se bude do Česka dostávat vlhký vzduch přinášející déšť, který na podchlazeném zemském povrchu bude namrzat.

Výrazné oteplení meteorologové očekávají ke konci týdne. „V posledních dvou dnech se odpolední teploty dostanou na rekordní hodnoty od 10 do 15 stupňů Celsia, během silvestrovské noci se ojediněle teplota bude udržovat těsně pod 10 stupni Celsia," uvádí ČHMÚ. Teplé, relativně suché a místy i slunečné by podle předpovědi měly být i první dny nového roku.

Silvestrovský víkend tak bude teplotami ostře kontrastovat s víkendem vánočním, kdy teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla až na minus 26,8 stupně Celsia. Byla to zatím nejnižší teplota této zimy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký, Jizerské hory, Liberecký kraj, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, Raspenava, silvestr, Mníšek nad Hnilcom, Česko, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Juraj Zamek

Ok

Pondělí, 27. prosince 2021, 20:10Odpovědět

Další mrazivé ráno. Předpověď ale slibuje oteplení, o víkendu může být patnáct stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.