Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec s krajem podepsal smlouvu o převodu. Za zahrady dostane domovy seniorů

Představitelé Libereckého kraje a města Liberce včera podepsali dohodu o převodu majetku zhruba za tři čtvrtě miliardy korun. Kraj díky tomu převezme od Nového roku od města zoologickou a botanickou zahradu a Liberec na oplátku získá dva domovy seniorů ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově.

Pro Liberecký kraj to bude znamenat na nákladech v příštím roce 65 milionů navíc, město se zavázalo na investice v zoo přispívat 25 miliony, řekl na dotaz hejtman Martin Půta. Kraj převezme zoo a botanickou zahradu, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Domovy pro seniory se 300 klienty naopak slouží hlavně obyvatelům krajského města, odkud pochází zhruba 80 procent klientů. Směna by měla pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné dát v nejbližších letech až půl miliardy korun, které ale město nemělo.

Schváleno. Město se vzdá botanické zahrady a zoo, převezme je kraj

Botanická zahrada i zoo včetně Lidových sadů nebo dětského koutku. To je majetek, kterého se Liberec vzdal ve prospěch kraje. Do majetku města naopak přejdou dva domovy důchodců na území města. Vládnoucí koalice argumentovala tím, že na rozvoj...

„Je to dovršení dlouholeté debaty o tom, jak by se kraj měl víc podílet na financování takzvaných nadregionálních služeb," doplnil Půta. Už v roce 2015 se podle něj podařilo provést první zkušební převod, když kraj předal městu Dům dětí a mládeže Větrník a na oplátku převzal Dětské centrum Sluníčko. Byl to test, jak podobnou akci zajistit. Tentokrát šlo ale o mnohem náročnější operaci, která si vyžádala 179 podpisů.

Hejtman se byl včera rozloučit s řediteli a pracovníky obou předávaných domovů seniorů. „Pro ně ani pro klienty domovů se nic nemění," ujistil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Převzetím domovů podle něj město posílí v oblasti poskytování sociálních služeb. „Přibyde nám dohromady dalších 200 zaměstnanců a zařízení pro 300 klientů. Máme navíc v plánu postavit další domov seniorů, pravděpodobně v ulici Krejčího," dodal primátor.

Liberecká zoo doufá, že ji nový zřizovatel pomůže s rozvojem

Od ledna příštího roku by zoo měl od města převzít kraj. Vedení ZOO si od změny zřizovatele slibuje, že jí pomůže v rozvoji. Proti je od počátku opozice.

Ani kraj v převzatých organizacích žádnou revoluci nechystá. „Botanická a zoologická zahrada zůstanou dvě samostatné entity tak, jak máme nastaveno v naší směrnici, bude vypsáno výběrové řízení na ředitele obou zahrad, někdy v létě nebo počátkem podzimu," řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová, do jejíhož resortu budou od ledna zahrady patřit. Zatím je povedou současní ředitelé Miloslav Studnička a David Nejedlo, mají možnost své posty ve výběrovém řízení obhájit a získat na dalších šest let.

Převod majetku mezi krajem a Libercem od začátku kritizovala radniční opozice a snažila se mu zabránit. „Klíčové organizace, které jsou doslova turistickým magnetem i součástí identity našeho města, by mělo mít město ve vlastnictví a mělo by tak mít přímý vliv na jejich rozvoj. Takhle se toho vzdáváme," vysvětlil postoj opozice Jindřich Felcman. Za vhodnější by považoval, kdyby zoo i botanická zahrada zůstaly městu a radnice by dohodla pravidelný příspěvek od kraje právě pro jejich nadregionální význam.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky správa, reality, sociální, zoo, botanická, Liberecký, Liberec, zahrada, Liberecký kraj, domov, botanická zahrada, Martin Půta, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Jaroslav Zámečník, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Liberec s krajem podepsal smlouvu o převodu. Za zahrady dostane domovy seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.