Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ohlédnutí za rokem 2021. Pokračující Turów, vražda v Rudolfově i pád lanovky

Do konce roku 2021 zbývá posledních pár hodin. Tento rok by asi málo kdo zařadil mezi ty snadné a nenáročné. Nezbývá než doufat, že nadcházející rok 2022 bude lepší. Přestože mnoho událostí a akcí poznamenala pokračující epidemická situace, byl uplynulý rok štědrý i na mnoho jiných témat.

Nyní vám v krátkosti přiblížíme to nejdůležitější a nejzajímavější, co se v roce 2020 v Libereckém kraji odehrálo.

Leden

Začátek roku měl hořkou pachuť koronaviru a dobře nezačal ani pro dnes již bývalého ředitele liberecké policie Vladislava Husáka. Ten o své místo přišel kvůli účasti na oslavě, kterou se nepodařilo utajit.

Účast na oslavě stála Vladislava Husáka křeslo. Policejní prezident ho odvolá z funkce ředitele liberecké policie

I když Vladislav Husák nabídl veřejnosti vysvětlení, že o žádné narozeninové oslavě v Teplicích nevěděl a na místě měl pracovní schůzku, přesto skončí ve funkci krajského ředitele liberecké policie, ze které ho po společné schůzce odvolá...



O svůj životní příběh se s Drbnou podělil Aleš Bittner, který má v Jizerkách malou farmu, původně je leteckým inženýr a do toho pracuje u Horské služby.

(NE)OBYČEJNÍ: Letecký inženýr, který má v Jizerkách malou farmu a ve volnu zachraňuje životy

Od malička si hrál s traktory a figurkami zvířátek. Jeho snem ale bylo stát se pilotem záchranářského vrtulníku. Řeč je o Aleši Bittnerovi. Původně Jablonečák má nyní v Jizerkách vlastní farmu Vlčí bouda a zároveň je členem Horské služby a...

Únor

Únor patřil v regionu hvězdám. Na Liberecku se natáčel nejnovější film režiséra Marka Forstera Bílý ptáček podle předlohy grafické novely White bird: A wonder story spisovatelky R. J. Palacio. Do Česka tak přijela například Gillian Anderson. Filmaři v našem regionu zamířili na Ještěd nebo Grabštejn.

Další filmová hvězda na Liberecku. Gillian Anderson natáčí film Bílý ptáček

Na Liberecku se natáčí nejnovější film režiséra Marka Forstera Bílý ptáček podle předlohy grafické novely White bird: A wonder story spisovatelky R. J. Palacio. Ve válečném příběhu židovské dívky si zahraje i Gillian Anderson, která je v Česku od...

U hvězd ještě zůstaneme. V únoru jsme vás také informovali o vyhlídce, kterou navrhla studentka Technické univerzity s cílem umístit toto dílo do Jizerských hor. Z jejího nápadu ale veřejnost nadšená nebyla.

Studentka vytvořila vyhlídku, kterou by ráda umístila do Jizerek. Správa z nápadu nadšená není

V rámci diplomové práce vytvořila studentka Fakulty umění a architektury Eliška Látalová vyhlídku na hvězdnou oblohu. Aktuálně je objekt umístěn v parku za budovou G, autorka by ho ale ráda přemístila přímo do Jizerek.

Bouřlivé diskuze pak rozvířil článek o budování kolonií zahrádek v Ruprechticích, která začala vyrůstat na zdejší louce totiž vadí sousedům.

V Ruprechticích roste kolonie zahrádek. Bojíme se hluku i zhoršení podmínek pro život, vadí místním

Prudký svah v ulici U Obrázku byl vždycky vlastně jen loukou. Právě kvůli sklonu svahu se zde nestavělo, i když pozemek je vedený jako stavební. To se ale na podzim změnilo. Jenže domy tu nebudou, vyroste zde zahrádkářská kolonie s devatenácti...

Březen

Zvířata se často postarají o kuriózní příběhy. V březnu policie naháněla dva pštrosy, kteří utekli majiteli.

Po silnici pobíhal zmatený pštros. Dvojice utekla majiteli, po jednom se stále pátrá

Velké pozdvižení způsobila na sociálních sítích fotografie pštrosa běžícího po kraji silnice. Snímek zachytila dnes ráno řidička na Českolipsku nedaleko obce Pihel. Právě odsud pštros „výletník“ utekl.

V březnu Liberec přiblížil své plány s lokalitou kolem Papírového náměstí. Do budoucna by zde měly vyrůst nové byty.

Město začne upravovat pozemky kolem Papíráku. Nejprve vznikne parkoviště, poté byty

Liberec chce získané pozemky v dolním centru města, v lokalitě známé jako Papírové náměstí, upravit do léta. Dočasně na nich vytvoří 40 parkovacích míst, časem by zde chtěla radnice stavět nové byty.

Duben

Skandální lyžařské mistrovství světa z roku 2009 po sobě zanechává stopy dodnes. V dubnu se navíc rozhodlo, že Liberec musí zaplatit 17 milionů jako sankci za nedodržení dotačních podmínek. Město neúspěšně žádalo o prominutí této pokuty u Generálního finančního ředitelství.

Liberec musí za pochybení při pořádání lyžařského mistrovství světa platit sedmnáct milionů

Liberec neuspěl u Generálního finančního ředitelství s žádostí o prominutí sankce za nedodržení dotačních podmínek v souvislosti s lyžařským Mistrovstvím světa 2009. Včetně penále musí radnice za různá pochybení při přípravě šampionátu zaplatit...

Řada Liberečáků jistě zamáčkla v slzu v oku u zprávy, že hospoda Březová alej, známá jako Bříza, po letech definitivně končí. V tomto domě přitom byla hospoda již od roku 1874.

Konec sto padesát let dlouhé historie. Hospoda Bříza definitivně zavřela

V tom domě byla hospoda vždycky. Vlastně už od roku 1874. Skoro 150 let sem chodily generace místních, v posledních desetiletích pak také studentů nedalekých kolejí. Neděle 28. března ale přinesla jasný ortel, hospoda Březová alej, známá...

Ani o pozitivní zprávy ale nebyla nouze. Mezi nimi například obnova a záchrana Vratislavické kyselky, kde se začaly stáčet sirupy a v budoucnu se tu počítá i minerálkou Kyselka.

Areál Vratislavické kyselky po letech opět funguje. Vyrábí se tu sirupy, v plánu je i minerálka

Až do roku 2008 se tu stáčela kyselka. Poté vratislavický areál chátral a nezdálo se, že by ještě šel zachránit. To se ale nakonec povedlo, náročná rekonstrukce trvala dva roky a nyní už je tu opět živo. Svou výrobu sem přesunul jablonecký...

Květen

Díky článku o řidiči, který s autem driftoval před libereckou radnicí, nenechala městská policie tento čin bez povšimnutí a o pár dní později řidiče dopadla a potrestala.

Před libereckou radnicí se v noci proháněl řidič a driftoval

Na nevhodné chování neznámého řidiče upozornil naší redakci čtenář, který nám zaslal video. Na něm zachycuje vůz značky BMW, který si náměstí Dr. E. Beneše nesjpíše spletl s autodromem.

V květnu jsme informovali také o tragédii, kdy při střelbě v Rudolfově zemřela majitelka známého pekařství.

Střelba v Rudolfově byla rodinnou tragédií. O život přišla majitelka známého pekařství

Dvě oběti má nedělní odpolední střelba v libereckém Rudolfově. Podle informací redakce přišla o život majitelka pekařství a cukrárny Jahůdka Jana Novotová Jahodová a také její manžel, se kterým se rozváděla a který střílel. Pekařství v pondělí...

Červen

Nejen architekty zarazila necitlivá rekonstrukce domu v Liebiegově městečku, které je libereckým urbanistickým klenotem.

Necitlivá rekonstrukce v Liebiegově městečku. Novou fasádu kritizuje město i veřejnost

Liebiegovo městečko patří k architektonickým i historickým klenotům města Liberec. Není divu, že je díky své jedinečnosti vyhledáván i filmaři. Nyní ale celý ráz místa zásadně narušila nová fasáda jednoho z místních domů.

Červenec

Jizerskohorské bučiny se dočkaly velkého úspěchu. Jako první česká přírodní památka se dostaly na seznam UNESCO.

Jizerskohorské bučiny se dostaly na seznam UNESCO. Jako první přírodní památka u nás

Na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO patří nově Jizerskohorské bučiny v Jizerských horách. O jejich zařazení dnes rozhodl výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), informoval ředitel...

V červenci také historicky naposled projela na trati „jedenáctky“ z Jablonce do Liberce tramvaj s metrovým rozchodem.

S tramvajemi metrového rozchodu se přišli rozloučit do Jablonce i Liberce tisíce lidí

Dnes byl oficiálně ukončen provoz tramvají metrového rozchodu na trati mezi Libercem a Jabloncem. Poslední jízda historických tramvají přilákala tisíce lidí z Česka, ale také milovníky dopravy z Německa, Rakouska nebo Holandska.

Srpen

V srpnu jsme vám přinesli hned několik lidských příběhů. Mezi nimi například příběh řidiče záchranky Romana Jungmanna, u kterého bylo poměrně brzy jasné, že jednou bude pracovat právě u záchranky.

Už  jako malý jsem houkal jako sanitka, říká řidič záchranky Roman Jungmann

Roman Jungmann slouží jako řidič zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje již devátým rokem. K vysněnému avšak nelehkému zaměstnání se dostal hlavně díky svému odhodlání a píli. S Drbnou zavzpomínal na začátky u záchranky a rozpovídal se o...

Září

Mezi takové evergreeny patří auta a parkování. Problém s nedostatkem parkovacích míst řeší všechna větší města i obce a Liberec není výjimkou.

Auta jsou všude. Co bude v Liberci s parkováním?

Dlouhé roky je situace s parkováním v Liberci neutěšená. Aut neustále přibývá a do ulic města se zkrátka nevejdou. „Dlouhodobě čelíme tlaku obyvatel města, že parkovacích míst je málo,“ říká primátorův náměstek Jiří Šolc, který má parkování na...

Vyrazili jsme také do Krkonoš, kde žije Jeroen Aerts. Původně ajťák vyměnil kancelář za ovce. Dnes jich má více než tři sta.

Z ajťáka farmářem. Jeroen Aerts odešel z kanceláře, teď pase ovce v Krkonoších

Belgičan Jeroen Aerts původně vystudoval informatiku. Práci v kanceláři ale před několika lety vyměnil za pasení ovcí v horách. S rodinou tak pomáhá udržet v krkonošské přírodě rozmanitost a regenerovat místní louky. Jeho příběh vám přinášíme v...

Říjen

Do paměti nejen Liberečáků se asi navždy zapíše říjnová tragédie v podobě pádu lanovky na Ještědu. Při nehodě zemřel průvodčí.

V Liberci spadla dnes odpoledne kabina lanovky na Ještěd. Při tragické nehodě zemřel průvodčí z jedné kabiny, záchranáři evakuovali cestující a průvodčí druhé kabiny. V ní cestovalo patnáct lidí, všechny se podařilo nezraněné dostat dolů, nyní...

Díky skupině nadšenců jsou i letos v zimě v provozu malé skokanské můstky v Harrachově. Nejslavnější mamutí můstek zatím stále čeká na rekonstrukci.

Díky harrachovským nadšencům budou v zimě malé skokanské můstky v provozu

Malé skokanské můstky v krkonošském Harrachově budou díky místním nadšencům i letos v zimě v provozu. Vázne ale příprava jejich plánované rekonstrukce, která si podle odhadů vyžádá půl až dvě miliardy korun.

Listopad

Na začátku měsíce v libereckém babyboxu objevilo miminko. Malá holčička dostala jméno Adélka a ani ne po týdnu se dostala do nové rodiny.

Do babyboxu liberecké nemocnice odložili holčičku, dostala jméno Adélka

Krátce po patnácté hodině někdo odložil do babyboxu v liberecké nemocnici holčičku. Byla zabalená v ručníku a v šedivé plyšové dece. Umytá nebyla, pupečník měla podvázaný gumičkou do vlasů. Novorozeně dostalo jméno Adélka.

Vládní nařízení související s koronavirem budila emoce po celý rok. Nejinak tomu bylo na konci listopadu, kdy vláda zrušila adventní trhy. Jedním z nejčtenějších článků předposledního měsíce v roce tak byla zpráva o tom, že se v Liberci trhy uskuteční.

V Liberci se trhy o adventu uskuteční. Podobně jako v Mostě je nahradí ty farmářské

Advent bez svařáku, vůně pečených kaštanů a trdelníků a bez setkávání u některého ze stánků. Včerejší rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů zarazilo veřejnost a odrovnalo jejich pořadatele. Před libereckou radnicí tak najdou lidé do Vánoc jen...

Prosinec

Po celý rok jsme se věnovali naší pravidelné rubrice (Ne)obyčejní, ve které přinášíme jedinečné životní příběhy. Nejinak tomu bylo v prosinci, kdy jsme nahlédli do života a práce horského vůdce Honzy Zahuly.

Pro horského vůdce je nejvíc, když lidé překonají sami sebe, říká Jan Zahula

Lezení není hobby, ale životní styl, říká Jan Zahula. Zamiloval si hory a zdolávání vrcholů s lanem, cepíny i na skialpech. Záliba postupně přerostla až v povolání. Dnes totiž patří sportovec a ajťák z Jablonce mezi horské vůdce, kterých je v...

Jedním z hlavních témat, kterým se Drbna věnovala celý rok, byl jednoznačně polský hnědouhelný důl Turów. V mezinárodní kauze jsme se zaměřili na mnohá jednání české a polské strany, vyzpovídali místní obyvatele a zdokumentovali i řadu protestů proti obnově těžby.

Těžba v Turówu přes zákaz pokračuje. Kraj chce s Poláky jednat o dopadech a kompenzacích těžby

Liberecký kraj chce s Poláky dál jednat o dopadech a kompenzacích těžby v polském hnědouhelném dole Turów v těsném sousedství hranice s Českem. Blokády státních hranic, protestní akce ani útoky na sociálních sítích tento spor nevyřeší, řekl...

Voda kolem Turówa je stále vzácnější. Místní žijí v nejistotě s dolem doslova za zády

Česko bude kvůli Turówu žalovat polskou stranu u Soudního dvora EU. Může se zdát, že českých vesniček nalepených na polských hranicích se celá situace zas tolik nedotýká. Některé domy tu stály stovky let a jistě i další staletí překonají. Jenže v...

Máme připravovanou smlouvu s Polskem. Neochrání nás ani krajinu, tvrdí ekologické organizace ze Společně pro vodu

Ačkoliv ministerstvo doposud nezveřejnilo obsah připravované smlouvy ohledně těžby v dole Turów, její obsah údajně unikl ven a dostal se do rukou Spolku uhelná a dalších organizací, které v reakci na znění smlouvy narychlo vytvořily platformu...

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky přehled, Drbna, články, 2021, Rudolfov, Důl Turów, Liberec, Liberecký kraj, Vladislav Husák, Drbna.cz, Jizerské hory, Gillian Andersonová, Raquel J. Palacio, Ještěd

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Ohlédnutí za rokem 2021. Pokračující Turów, vražda v Rudolfově i pád lanovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.