Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Náročný silvestr pro horskou službu. O půlnoci na Sněžce zachraňovala turisty

Závěr roku byl letos náročný nejen pro policisty, hasiče a záchranáře ale i pro horskou službu. Zejména v Krkonoších měli její členové napilno. Do terénu museli i o půlnoci.

Během posledního dne pomohla horská služba v Krkonoších ošetřit řadu lehkých zranění. Nejčastěji šlo o úrazy hlavy a končetin, které si turisté přivodili při pádu na zledovatělém terénu. „S blížícím se koncem roku se četnost událostí s žádostí o pomoc valila jedna za druhou a během večera a noci potřebovala naši pomoc celá řada hostů našich hor,“ přiblížil náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Pro vyčerpané turisty museli na Sněžku

Kolem jedenácté večer se na horskou službu obrátila dvojice turistů. Ta nebyla schopna sejít ze Sněžky zpět na Pomezní boudy. „Na hřebenech panovalo nevlídné počasí, mlha, a déšť i silný nárazový vítr,“ přiblížil okolnosti Tomáš Novák, který na místě zasahoval.

Na vrchol tak okamžitě vyrazila čtveřice záchranářů na skútru a čtyřkolce. Potřebný tepelný komfort poskytla turistům ještě před horskou službou obsluha lanové dráhy. Od záchranářů dostala dvojice nepromokavé pláštěnky a nesmeky a krátce po půlnoci se turisté i záchranáři vydali zpět do Pece pod Sněžkou. „Vzhledem k nepříznivým sněhovým podmínkám, jsou cesty pokryté silnou vrstvou ledu a pohyb na nich je tak velice obtížný a nebezpečný. Proto doporučujeme všem návštěvníkům a turistům používat v těchto dnech „nesmeky“ ke snížení rizika pádu,“ doporučil Jirsa.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky Krkonoše, horská služba, Sněžka, turisté, Tomáš Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Náročný silvestr pro horskou službu. O půlnoci na Sněžce zachraňovala turisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.