Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec má po patnácti letech hotový návrh nového územního plánu, schvalovat se bude v únoru

Liberec téměř po 15 letech dokončil návrh nového územního plánu. Náklady na jeho vytvoření včetně mezd si za tu dobu vyžádaly zhruba 40 milionů korun. Zastupitelé budou nový územní plán schvalovat na konci února, řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

„Územní plán počítá s tím, že by Liberec měl mít výhledově 110 tisíc obyvatel," řekl. Nyní jich má páté největší město v zemi zhruba o 6000 méně. Podle primátora se v novém plánu počítá s dobudováním vnitřního městského okruhu i výstavbou až 10 500 bytů včetně domů, nemělo by to ale být nahodile ve volné krajině. „Jsme často kritizováni, že územní plán způsobuje rozlézání do krajiny. Já to hodnotím tak, že územní plán (návrh nového) omezuje toto rozlézání do krajiny," řekl Zámečník. V návrhu je zapracován i systém zeleně, takzvané zelené pásy, navržený předchozím vedením radnice. Zeleň zabírá podle primátora zhruba 48 procent ze 102 kilometrů čtverečních Liberce.

Na vytvoření územního plánu, který by měl upravit rozvoj krajského města v příštích 20 až 30 letech, pracuje radnice od roku 2007. Způsob jeho přípravy opozice dlouhodobě kritizuje. Opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL) je sice na jednu stranu rád, že se blíží k závěru, na druhou stranu ale považuje současný návrh za koncepčně zastaralý, nemoderní a v několika částech města podle něj lidem zhorší životní prostředí. „Je postaven na dávno překonané představě, podle které se město rozvíjí tím, že se staví nové silnice a zastavují nové a nové plochy. Dnes přitom víme, že tento přístup jen vede k čím dál většímu používání aut, a k tomu, že se lidem vzdaluje možnost odpočinku v přírodě. O ekologických dopadech ani nemluvě," uvedl Baxa.

Během celého procesu pořízení nového územního plánu dostala radnice přes 3500 námitek a připomínek. Primátor už dříve uvedl, že vyhověli jen asi pěti procentům z nich, které nic zásadního neovlivňovaly. Výraznější změny v návrhu vytvořeném za minulého vedení města současné vedení nechtělo dělat právě kvůli tomu, aby bylo možné nový územní plán přijmout co nejrychleji. I tento přístup opozice kritizuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, reality, Liberec, územní plán, Jaroslav Zámečník, primátor, Starostové pro Liberecký kraj, radnice, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má po patnácti letech hotový návrh nového územního plánu, schvalovat se bude v únoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.