Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Srnče uvízlé v asfaltu, želva v Jizerkách. Liberecká Archa pomohla skoro dvěma tisícovkám zvířat

Záchranná stanice Archa loni zažila rekordní rok, když pomohla 1933 zvířatům, to je o 133 více, než o rok dříve. Zpět do volné přírody se dostala už polovina zvířat. Mezi nejtěžší zásahy patří pomoc srnčeti, které bylo celé obalené rozteklým asfaltem. Kuriózní byl zase nález želvy bahenní, která u nás žije jen v několika lokalitách na Moravě. Jenže teď se procházela po Jizerských horách.

Jako každý rok, nejvíc zvířecích pacientů v Arše byli netopýři. Těch se tam za rok sešlo celkem 856. Hned 364 se jich přitom uhnízdilo v jednom paneláku v Jablonci. „Od začátku ledna do konce března jsme tam vyjížděli i dvakrát denně, protože se z nejasných příčin budili ze zimního spánku a pronikali elektroinstalací do chodeb domu. Všichni netopýři dozimovali v ARŠE a na jaře byli vypuštěni zpět do volné přírody,“ upřesnila vedoucí záchranné stanice Ivana Hancvenclová.

Častými zvířecími pacienty záchranné stanice bývají i srnci obecní. Jedním z nich byla i samice, kterou museli pracovníci ARCHY ve spolupráci s hasiči vyprošťovat z mříží vstupní branky. „Velmi náročný byl i pokus o záchranu srnčete, které uvízlo v rozteklém asfaltu a bylo jím celé obalené. Přestože se nám ho podařilo v narkóze po několika hodinách od asfaltu očistit, v důsledku stresu do druhého dne uhynulo,“ popisala další případ vedoucí Archy. Za rok 2021 pak ošetřili celkem 41 srn.

Loňský rok Archa přijala nezvyklý počet káňat. Třiadvacet ptáků je dvojnásobek normálního počtu. Jedno z mláďat mělo ulomených několik dlouhých brků na křídle. „Kolegové ze zoo nám ukázali metodu, jak zlomená brka nastavit z náhradních dílů. Použili přitom vypadlé letky z jiných káňat, bambusové špejle a vteřinové lepidlo. Oprava se podařila a káně mohlo být brzy vypuštěno do volné přírody,“ uvedla Hancvenclová.

Některé zásahy Archy jsou kuriozní - Záchrana jezevce, který uvízl ve vodoměrné šachtě, vyprošťování kuny zaseknuté ve ventilačním zařízení nebo odchyt jestřábí samice s poraněným křídlem. „Tu jsme se v Ostašově pokoušeli odchytit téměř měsíc. Podařilo se to, až když si pěšky došla pro slepici do kurníku,“ přiblížila vedoucí.

Neobvyklou příhodu se sovou zažila v létě paní u Hodkovic nad Mohelkou. Za bílého dne jí za jízdy vletěla otevřeným oknem do auta samice puštíka. Přistála na malých dětech, které seděly na zadní sedačce. „Dětem se naštěstí nic nestalo, řidička duchapřítomně zastavila a puštíka, který si zlomil nohu, byla schopná odchytit. Puštíkovi byla zlomenina operována a po měsíci byl vypuštěn zpět,“ dodala.

Nejzvláštnější pak byla záchrana vzácné želvy bahenní. Jedná se o jediný původní druh želvy žijící na území České republiky. „Tato vodní želva se vyskytuje pouze na několika málo lokalitách zejména na Moravě a lidé ji našli procházet se na silničce v Jizerských horách. Po konzultaci s úřady jsme želvu předali do Zoo Hluboká, která je dlouhodobě úspěšně chová,“ uzavřela Hancvenclová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archa Liberec

Štítky archa, zoo, zoo liberec, zvířata, Noemova archa, příroda, Jizerské hory, Morava, Zoo Hluboká, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srnče uvízlé v asfaltu, želva v Jizerkách. Liberecká Archa pomohla skoro dvěma tisícovkám zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.