Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Při zvyšování mzdy zapomněla vláda na obslužný personál, stěžují si poskytovatelé sociálních služeb

Asociace poskytovatelů sociálních služeb Libereckého kraje kritizuje způsob, jakým se vláda rozhodla zvýšit mzdy v sociálních službách. Schválila sice zvýšení mezd o 700 korun, ty ale dostanou jen pracovníci v přímé péči.

Už podruhé se zapomnělo na obslužný personál, jako jsou pracovníci prádelen, kuchyní nebo údržby, bez nichž se domovy pro seniory a pobytová zařízení pro handicapované neobejdou, řekl předseda asociace Jan Gabriel.

Zvýší se mzdy také zdravotníkům a pedagogickým pracovníkům

Minulá vláda Andreje Babiše počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou plošně od ledna přidáno 1400 korun. Státní rozpočet si to ale podle nové vlády Petra Fialy nemůže dovolit, proto před koncem roku schválila zvýšení mezd pracovníků v sociálních službách o 700 korun. Zdravotníkům se rozhodla platy zvýšit o šest procent a pedagogickým pracovníkům o dvě procenta. Zároveň zmrazila platy státních úředníků na ministerstvech a dalších úřadech a všem ústavním činitelům.

Gabriel, který je zároveň ředitelem Domu seniorů v Liberci - Františkově, postup chápe, bojí se ale, že lidé odejdou jinam. Domov pro 200 seniorů je největším v Libereckém kraji a zaměstnává zhruba 130 lidí, 29 z nich představuje právě obslužný personál kuchyní, prádelny, údržbáři a recepční. Domov se bez nich neobejde.„Nerad bych měnil žárovky, nejsem dobrý elektrikář," řekl Gabriel. Zaměstnancům se proto snaží přidat alespoň cestou osobního ohodnocení, aby si nehledali práci jinde.

„Budeme se snažit to těmto pracovníkům dorovnat z vlastních finančních prostředků, ale sami nevíme, jestli na to budeme mít, protože situace je složitá. Nechceme ale přijít o zaměstnance, kteří to dělají dobře," doplnil. Situace je podle Gabriela o to složitější, že peněz nemají sociální zařízení nazbyt, výrazně totiž rostou nejen náklady na energie, ale zdražuje prakticky všechno včetně potravin. Od roku 2014 navíc podle něj nebyla v úhradové vyhlášce zvýšena cena za ubytování a stravu, někde už proto zrušili třeba svačiny. „My touto cestou jít nechceme," řekl.

Pomoci většinou nemohou ani zřizovatelé, jako jsou obce, města nebo kraje. Ani oni nemají peněz nazbyt, řekl náměstek libereckého primátora Ivan Langr. Podle něj zadlužený Liberec na dofinancování peníze nemá, navíc by to bylo nesystémové. „My bychom vlastně dofinancovávali něco, co je z našeho pohledu povinností státu. Ta situace není nová, dlouhodobě se opakuje i v dalších oblastech," řekl Langr.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sociální, správa, mzdy, Liberec, Liberecký, mzda, sociální služby, vláda, Jan Gabriel, Liberecký kraj, Andrej Babiš, Ivan Langr, vláda Petra Fialy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při zvyšování mzdy zapomněla vláda na obslužný personál, stěžují si poskytovatelé sociálních služeb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.