Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dostane se ruční výroba skla na seznam UNESCO? Hodnotící procedura zabere rok

Ruční výroba skla se dostala do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Na návrh Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou o zápisu na konci loňského roku rozhodlo ministerstvo kultury. Tento zápis je zásadní podmínkou pro možnost podání návrhu na zápis na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

O zápis ruční výroby skla do seznamu UNESCO usiluje společně šest evropských zemí. Iniciátorem zápisu byla Francie, která je lídrem projektu. Mimo Česka se připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko. Příprava dokumentace ke společné nominaci se v těchto dnech finalizuje. „Žádost se bude podávat v březnu a celý rok zabere hodnoticí procedura. Věřme, že bude úspěšná," uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Na seznam UNESCO už se Česku podařilo předloni zapsat tradiční krkonošskou výrobu vánočních ozdob z foukaných skleněných perlí, která se dochovala ve firmě Rautis v Poniklé na Semilsku. Teď by měl být podle Valečkové záběr podstatně širší, od písku a výroby sklářské suroviny po prakticky všechny techniky ručního zpracování, jako je broušení, malování, vinuté perle, výroba trubiček, bižuterních tyčinek a podobně.

Česko je z pohledu sklářské výroby specifické. „Výjimeční jsme v tom, že u nás jsou pořád ještě všechny techniky zastoupeny, v těch ostatních zemích mají vždycky jen nějaký segment," dodala. Sklářské řemeslo v Česku v prosinci mapoval filmový štáb z Francie. Za doprovodu muzejních pracovníků natočil podle Valečkové část dokumentačního filmu zaměřenou na unikátní techniku ručního tažení bižuterních tyčí ve sklárně Preciosa Ornela v Desné a na techniku rytí a broušení skla ve firmě Ladislav Ševčík Bohemia Crystal v Železném Brodě.

Partnerem projektu je také jablonecká střední škola řemesel a služeb. Nabízí několik sklářských oborů, které se v Česku nikde jinde neučí, jako je foukání technického skla, učí se tu ale také výrobci skleněné a kovové bižuterie, zlatníci nebo budoucí klenotníci. „Museli jsme dát souhlas, že s tím řemeslem budeme dál pokračovat a zachováme ho pro budoucí generace," řekl ředitel školy Martin Kubáč. Věří, že zápis na seznam UNESCO by mohl zvýšit prestiž sklářských a bižuterních oborů a řemesel a také zájem o jejich studium.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Štítky ČR, památky, sklo, muzea, UNESCO, Jablonec nad Nisou, Výroba skla, Světové dědictví UNESCO, Česko, Ministerstvo kultury České republiky, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, technika, řemeslo, Francie, Německo, Finsko, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostane se ruční výroba skla na seznam UNESCO? Hodnotící procedura zabere rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.