Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V participativním rozpočtu bude pět millionů. Lidé mohou navrhovat, na co peníze použít

Lidé v Liberci mohou podruhé zasílat tipy na využití pěti milionů korun z rozpočtu města. Návrhy ve dvou kategoriích v takzvaném participativním rozpočtu budou podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) na radnici přijímat do konce ledna.

„Máme v plánu uvolnit jeden milion korun na menší projekty v částce 40 tisíc až 200 tisíc korun," řekl primátor. Další čtyři miliony korun budou podle něj k dispozici na větší projekty od 200 tisíc korun do jednoho milionu. Zámečník předpokládá, že se tak dostane na devět až 15 projektů. O tom, které se z návrhů se uskuteční, bude opět rozhodovat veřejnost. Radnice chce spustit hlasování v červnu po vyhodnocení a prezentaci zaslaných projektů.

Pět milionů korun rozdělila liberecká radnice i při prvním ročníku participativního rozpočtu. Do hlasování před dvěma lety se ve stotisícovém městě zapojilo 3422 lidí, kteří vybrali 12 z 29 námětů. Nejvíce hlasů získalo vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti. Postupně se ho snaží vylepšovat spolek, který má koupaliště od města v pronájmu. Z participativního rozpočtu spolek získal 890 tisíc korun.

Participativní rozpočet mají i další města v Libereckém kraji. Například v Turnově mají za sebou už pátý ročník, v hlasování loni na sklonku roku obyvatelé vybírali ze čtyř projektů. Ankety se ve čtrnáctitisícovém městě zúčastnilo rekordních 1798 respondentů, vítězem hlasování se stalo Příměstské trailcentrum (P)Struhy. Cílem projektu je vybudování stezek pro cyklisty v lese vedle vleku v lyžařském areálu.

Uzavřené hlasování pro projekty, které se budou dělat letos, má i semilská radnice. V devítitisícovém městě se do hlasování zapojilo 267 lidí a dostane se na dva projekty. Nejvíce hlasů získala rekonstrukce cestičky parkem od pekáren nahoru na ulici M. Alše kolem "Bajeráků“ s odhadovanými náklady 250 tisíc korun. Druhým podpořeným projektem je oprava cesty u bítouchovské lávky s předpokládanými náklady 450 tisíc korun. V Semilech peníze v rámci participativního rozpočtu rozdělují od roku 2015, každoročně má radnice vyčleněný milion korun a nevyčerpaná část se převádí do dalšího roku. Pro rok 2023 by tak mělo být k dispozici 1,325 milionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Liberec, AUDIO, projekt, radnice, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V participativním rozpočtu bude pět millionů. Lidé mohou navrhovat, na co peníze použít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.