Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Léčitelka Patočková pomáhala lidem i celebritám. Muzeum hledá pamětníky

Muzeum v Semilech hledá pamětníky, kteří znali místní vyhlášenou léčitelku Květoslavu Patočkovou. Léčila i herce, zpěváky či malíře, například Vladimíra Komárka, řekl ředitel muzea Miroslav Šnaiberk. Patočková zemřela před více než 20 lety ve věku 79 let a její osud chce muzeum v budoucnu připomenout výstavou, brožurou nebo filmovým dokumentem.

„Dodnes její působení není připomenuto ani pamětní tabulkou na jejím domě, byť na ni dodnes s vděčností vzpomíná nemálo lidí," dodal Šnaiberk.

Patočková byla podle něj výjimečná žena, podobně jako Jan Mikolášek, o němž byl natočený film Šarlatán. „S Janem Mikoláškem měla zřejmě spousty společného, byla totiž vyhledávanou lidovou léčitelkou, byla silně věřící a rozuměla bylinkám. Její schopnosti přesahovaly hranice regionu a na pomoc se k ní obracely i mnohé tehdejší, v uvozovkách, celebrity," uvedl ředitel muzea.

Patočková se narodila 17. ledna 1912 v Havírně, části Pasek nad Jizerou. Do Semil se přestěhovala v roce 1946 a bydlela naproti semilskému muzeu v Husově ulici. „Ještě dnes žijí mnozí pamětníci, kterým pomáhala s jejich neduhy a kteří na ni v dobrém vzpomínají," uvedl Šnaiberk. Právě oni by muzeu mohli pomoci. Muzejníci uvítají vzpomínky i dokumenty, jako je korespondence, recepty či fotografie. Muzeum už například kontaktoval její ošetřující lékař. „Má dokonce i zvukové nahrávky," řekl Šnaiberk.

Zřejmě nejznámějším léčitelem, který působil v Libereckém kraji, byl Jan Josef Antonín Eleazar Kittel. Málokterá postava je opředena tolika mýty a pověstmi jako právě on. Jeho léčitelské úspěchy byly tak velké, že se v Čechách o lidech na smrt nemocných říkalo: „Tomu ani Kittel nepomůže." Pro své neobyčejné schopnosti a bohatství ho lidé podezírali ze spolčení s ďáblem. Kittel žil v 18. století v Pěnčíně-Krásné na Jablonecku, v jeho domě je nyní muzeum.

Vyhlášeným léčitelem, za nímž denně přišlo i přes 100 lidí, býval v polovině minulého století hadař Josef Adam z Trávníčku v Podještědí na Liberecku. K léčbě svých pacientů používal zmijí jed. Údajně si k němu pro lék jezdil i tehdejší ministr školství Zdeněk Nejedlý. Osud dnes již téměř zapomenutého léčitele je součástí před třemi lety vydané knihy Příběh podještědské obce regionálního historika Jana Havelky.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum a Pojizerská galerie Semily

Štítky ČR, zdraví, muzea, zajímavosti, Semily, muzeum, Vladimír Komárek, Jan Josef Antonín Eleazar Kittel, Jan Mikolášek, Zdeněk Nejedlý, Liberecký kraj, Jan Havelka, Josef Adam, Šarlatán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léčitelka Patočková pomáhala lidem i celebritám. Muzeum hledá pamětníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.